SRB-BIH

Ambasada Kosova u Izraelu, Čerkezi: Kosovo ne bi trebalo da postane „topovsko meso“

Stručnjak za bliskoistočna pitanja, Sylejman Çerkezi, govoreći o pitanju uspostavljanja ambasade u Izraelu, rekao je da se diplomatske odluke ne smiju donositi na brzinu.
“Realnost je da smo kao narod na Balkanu, kao Albanci smo između Istoka i Zapada i trebali bismo biti izuzetno oprezni s obje strane. Diplomacija je sama po sebi hladna, mirna i dalekovidna. Ne bismo trebali donositi diplomatske odluke na brzinu ili sa simpatijama dotičnih zemalja.”

Čerkezi, u Info magazinu Klan Kosova, rekao je da Kosovo treba da vidi samo svoje interese i da ne dozvoli da ono postane „topovsko meso“ u odnosima između drugih zemalja.

“Nismo velika zemlja koja donosi strateške odluke na svjetskim nivoima ili palestinska pitanja rješavamo s Izraelom, pa nismo faktor svjetske klase. Moramo vidjeti gdje su naši interesi. Aspekt naših odnosa s priznavanjem Izraela očito je dobrodošao za Kosovo, ali Kosovo ne bi trebalo postati” topovsko meso” koje će riješiti ili igrati izraelski interes za Palestinu, protiv Palestine ili slično.”

“Moramo vidjeti interese Kosova. Izrael je Kosovo prepoznao po tome što je zemlja sa većinskom muslimanskom većinom i to moramo imati na umu. Poznat je u izuzetno osjetljivo i važno vrijeme za Izrael, a nema sumnje i za Kosovo. “Bila su dva interesa u zajedničko vrijeme.”

Rekao je da će nova vlada morati završiti sve razgovore sa SAD-om, EU i zemljama koje se protive uspostavljanju ambasade u Jeruzalemu.

“Vlada Kurtija mora mirno i bez žurbe razgovarati sa SAD-om i Ankarom i drugim zemljama koje su u sukobu. Imamo i EU, kojoj namjeravamo biti dio, a koja nije zainteresirana za otvaranje ambasade u Jeruzalemu. Mislim da je potrebno razgovarati o tome koji su interesi Kosova – ne bismo trebali gledati na interese Izraela ili glavne geopolitičke interese.”

“Nije zdravo za Kosovo da prekida diplomatske odnose s drugim zemljama i da ga velike sile ne koriste za svoje interese kako bi destabilizirale krhku kosovsku politiku, gdje još nismo dovršili svoj status da bi izabrali status drugih zemljama, jer nemamo takvu političku udobnost”.