SRB-BIH-HR

Albanija: Pravoslavni vernici slave Uskrs

Janullatos je poželio više zdravlja. Pravoslavni vjernici širom zemlje proslavili su Uskrs ove nedjelje. Sveta misa Uskrsnuća Isusa Hrista, koja se tradicionalno održavala u ponoć, premještena je ujutro zbog koronavirusa i policijskog sata.

Ali za razliku od prošle godine, više se vjernika obraćalo crkvama kako bi pažljivo slijedili vjerske obrede pod antikovidovskim mjerama. Svetu misu iz “Pravoslavne katedrale Vaskrsenja Hristovog” u Tirani predvodio je nadbiskup Anastasios Janullatos, koji mu je poželio zdravlje kao glavno obraćanje.

U Korči je bilo mnogo pravoslavnih vjernika koji su jutros slavili praznik Uskrsa. Ovaj grad koji čuva posebnu tradiciju u obilježavanju ovog dana, također je primio brojne posjetioce.

Uskrs se slavio i u Valoni, prema anti-Covid pravilima. Sami vjernici poželjeli su što više solidarnosti i ljubavi prema porodici i jedni drugima.

Praznik Uskrsa proslavili su i pravoslavni vernici Lušnja u crkvi Svetog Đorđa.

Uskrs je najvažniji dan u svečanom kršćanskom kalendaru, koji ima svoje simbole poput crvenog jaja, slatkog kruha, svetog plamena i jagnjetine.