SRB-BIH

Albanija … mala zemlja velikog srca! Jedina država sa više jevreja nakon holokausta, inaguracija spomenika

Tirana odavanje počasti žrtvama i mještanima koji su branili Jevreje; zemlju su okupirali nacisti, ali niko od Jevreja nije ubijen ili predat
Albanski premijer Edi Rama govor tokom inauguracije memorijala u Tirani, 9. jula 2020. (Tirana / Xhulio Hajdari AP)

TIRANA, Albanija (AP) – Albanija je u četvrtak otvorila spomen-obilježje holokausta u glavnom gradu u čast žrtvama i Albancima koji štite Jevreje od nacista.

Mramorni spomenik postavljen je na ulazu kod vještačkog jezera Parka blizu Tirane, kod Trga Majke Tereze. Natpis je napisan na tri jezika – engleskom, hebrejskom i albanskom – i pisalo je da su „Albanci, hrišćani i muslimani ugrozili svoje živote da bi zaštitili i spasili Jevreje“.

Nacisti su ubili 6 miliona ljudi, ali Albanija je bila jedina zemlja u kojoj nijedan Jevrej nije umro ili je predat. Albanci su zaštitili svojih nekoliko stotina židovskih prijatelja i pomagali drugim Židovima koji su izbjegli iz Njemačke i Austrije krijumčareći ih u inozemstvo ili ih čuvali kod kuće.

“Jedina smo zemlja s više Jevreja nakon Drugog svjetskog rata, u koju su Jevreji došli u potrazi za zaštitom i spasom”, izjavio je albanski premijer Edi Rama.

Jedna od prvih slika koja je ugledao vanjski svijet iz Albanije, a koja pokazuje kako su tisuće otpornih planinara predvođenih derviškim opatima, pravnicima, žandarmima i seljacima nisi dali mira nacističkim osvjačima. 1. februara 1944. (AP fotografija)

Nacističke njemačke snage okupirale su Albaniju od septembra 1943. do novembra 1944., kad su ih lokalni komunistički partizani potisnuli.

Američki ambasador Yuri Kim pomenula je Albance “besa” ili tradiciju poverenja i spašavanja Jevreja.

Američka ambasadorica u Albaniji Yuri Kim govorila je prilikom inauguracije memorijala u Tirani, u četvrtak, 9. jula 2020. godine. U četvrtak je otvoreno sjećanje na šest miliona Jevreja ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata i na Albance koji su ih zaštitili od nacista. Koji je u četvrtak inagurisan u Tirani. (Julio Hajdari / Opština Tirana AP)

Mala jevrejska zajednica koja živi u Albaniji napustila je bivšu komunističku zemlju i otišla za Izrael neposredno nakon pada režima 1991. godine.

Izraelski ambasador Noah Gal Gendler visoko je pohvalio primjer Albanije zaštite jevrejske zajednice tokom rata.

Izraelski ambasador u Albaniji Noah Gal Gendler govorio je prilikom otvaranja memorijala u Tirani, u četvrtak, 9. jula 2020. godine. Kada je inauguriran spomenik za šest miliona Jevreja ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata i za Albance koji su ih zaštitili od nacista. (Opština Tirana / Xhulio Hajdari AP-a)

“Odličan primjer iz male zemlje koji ističe vrijednosti čovječnosti, požrtvovnosti i ljubavi, vrijednosti koje su u Albaniji još uvijek osnovne”, rekao je. “Bilo bi veličanstveno kada bi više nacija naučilo ovaj dio Albanije”. /timesofisrael.com

Lini një Përgjigje

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.