SRB-BIH

Albanija domaćin balkanskog foruma protiv antisemitizma

TIRANA, Albanija – Albanija održala online forum protiv antisemitizma, prvi put da je takav sastanak održan na Balkanu, a premijer Edi Rama nazvao je antisemitizam „prijetnjom vlastitoj civilizaciji“.

Balkanski forum protiv antisemitizma organizovao je albanski parlament u partnerstvu s njujorškim antiseitističkim borbenim pokretom (CAM) i Jevrejskom agencijom za Izrael. Održana je na mreži zbog pandemije virusa.

Moramo nastaviti i boriti se protiv bilo kog oblika antisemitizma, koji predstavlja prijetnju našoj vlastitoj civilizaciji … na kojoj se gradi naša zajednička budućnost,” kaže Rama.

Prošle sedmice albanski parlament jednoglasno je odobrio definiciju Antisemitizma Međunarodne alijanse sjećanja na holokaust (IHRA), koja opisuje govor mržnje i druge radnje koje diskriminiraju jevrejski narod ili državu, njihovu imovinu ili vjerske predmete.

CAM odobravanje naziva “značajnom odlukom” i pozvali su i druge zemlje da se pridruže.

Današnji forum ima za cilj stvaranje “jedinstvenog fronta na Balkanu koji će zajednički djelovati protiv antisemitizma, uključujući uklanjanje mržnje i fanatizma iz našeg diskursa, stvarajući tolerantniju Europu“, rekli su organizatori u svom pozivu.

Učestvovali su regionalni vrhovni lideri, američki državni sekretar Mike Pompeo i drugi zvaničnici sa Balkana, Evrope i SAD-a.

“Nastavimo da osiguramo da ljudi svih vjera mogu živjeti i cvjetati rame uz rame u miru”, rekao je Pompeo u svom govoru. /TimesofIsrael