SRB-BIH-HR

AAK traži od Kurtija da odmah poništi odluku o smanjenju dodataka na penziju

Savez za budućnost Kosova putem konferencije za štampu zatražio je od premijera Albina Kurtija da poništi odluku o smanjenju penzija. Potpredsjednik ove stranke Ahmet Isufi rekao je da je Kurti ovom odlukom pogodio najugroženiju kategoriju u zemlji.

“Na osnovu obećanja o socijalnoj jednakosti, socijalna skrb je došla na vlast, naprotiv ugrozila je najosjetljiviju kategoriju društva, postoje i drugi segmenti u kojima se vlada može spasiti u luksuznom dijelu koji je VV nazvao samim sobom, ali ne kategoriji koja je najugroženija u društvu “, rekao je Isufi.

Isufi je rekao da su mišljenja da se u prvih 100 dana ne bi previše suprotstavljali vladi Kurtija, ali da ih takve akcije natjeraju da reagiraju.

U međuvremenu, šef poslaničke grupe Besnik Tahiri rekao je da javnost treba upozoriti na ovo pitanje i da je to razlog za sazivanje vanredne konferencije.

“Ukidanje odluke kojom se sankcionira najugroženija kategorija mora se dogoditi danas kako bi se vratila ova simbolična pomoć, čak i povećala.”

Putem funkcije, ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati rekao je da su prema odluci prethodne vlade dodaci za osnovne penzije samo tri mjeseca (januar, februar i mart).