SRB-BIH-HR

AAK podržao inicijativu PDK-a, i optužuje LDK ako ne da potpise za ovaj zahtjev onda je sa Pokretom Vetvendosja?!

Savez za budućnost Kosova podržao je inicijativu Demokratske stranke Kosova za prikupljanje potpisa za slanje odluke Vjose Osmani, predsjednice države, Ustavnom sudu radi razrješenja ustavnosti odluke o razriješenju Valjdete Daka, s mjesta predsjedavajuće Centralne izborne komisije jer ju je imenovao predhodni bivši predsjednik Hashim Thaci koji se nalazi u pritvoru u Hagu zbog optužbi za ratne i zločine protiv čovječnosti tokom rata na Kosovu.

Glasnogovornik AAK-a, Ljuljzim Blaka, izjavio: Da. AAK je podržao upućivanje pitanja razriješenja Dake, Ustavnom sudu”.

Demokratska stranka Kosova prikupila je potpise za slanje Ustavnom sudu radi razjašnjenja slučaja razrješenja Valdete Dake s mjesta predsjedavajuće Centralne izborne komisije od strane predsjednice Kosova koja ima pravo da imenuje članove Centralne Izborne Komisije Kosova Vjose Osmani.

“Odluka predsjednice Kosova, koju je naložio Albin Kurti da smijeni predsjedavajuću CIK-a, neustavna je, šteti demokratskim institucijama, ugrožava lokalne izbore i politički je motivirana”, rekao je v,d. PDK- a Enver Hodžaj koji ima problema sa određivanjem kandidata za gradonačelnike za oktobarske lokalne izbore.

“Da bi zaštitila ustavni poredak, demokratske i profesionalne institucije, kao i spriječila bilo kakav takav čin u budućnosti, Demokratska stranka smatra mišljenje Ustavnog suda neophodnim i neizbježnim, za što smo prikupili potpise kaće Hodžaj.

Dok bivši ministar pravde Selim Selimi (u neustavnoj vladi Avdullah Hotija) reagirao povodom iniciranja slanja Ustavnom sudu pitanja vezano za razriješenje Valjdete Daka.

Čak je rekao da ako Lumir Abdixhiku ne da svoj potpis za slanje ovog slučaja sudu, on je pod uticajem Pokreta Vetvendosja.

“U ovo vrijeme zauzimanja države i neovisnih institucija Pokreta Vetvendosja, kada se službenici otpuštaju i kada se otpuštanja planiraju u političke svrhe kontrole i represije, spas je u LDK-u. I Ljumiri kao predsjednik stranke i Vjosa kao predsjednica države moraju pokazati da nisu sredstvo Pokreta Vetvendosja. Ljumiri mora dati potpise kako bi pitanje Dake uputio Ustavnom sudu, a predsjednica ne smije blokirati ako čvrsto vjeruje da je postupila u skladu s ustavom. Neka vrhovni arbitar odluči, Ustavni sud. Ako LDK ne da potpise, onda je Ljumiri postao sredstvo Pokreta Vetvendosja i predsjednica ne vjeruje u ustavnost svojih odluka”, napisao je Seljimi na Facebooku.