Bota

A po e dërgon Trump botën drejt Luftës së Tretë?

Nëse sot keni parë shkrime rreth faktit se bota po shkon drejt Luftës së Tretë Botërore nëpër media sociale, ndoshta jeni ndjerë pak i shqetësuar. Por kush mund t’ju ​​fajësojë?

Por a po shkon bota me të vërtetë drejt një lufte tjetër të madhe?

Tensionet midis SHBA-ve dhe Iranit janë rritur ndër vite. Por zgjedhja me ardhjen e presidentit Trump kemi parë një përshkallëzim të mprehtë të retorikës dhe veprimeve nga të dy palët, shkruajnë mediat botërore, transmeton Kosova.info.

Çfarë ndodhi këtë herë?

Pas një sulmi ndaj ambasadës amerikane në Irak, për të cilën Amerika e ka fajësuar Iranin, SHBA-të filluan sulmet ajrore kundër Iranit. Qassem Soleimani, i cili udhëheq forcën elitare të Iranit, u vra në atë që u vlerësua nga SHBA si “veprim mbrojtës”. Irani e quajti këtë veprim “terrorizëm shtetëror”. Vrasja ka përshkallëzuar më tej tensionet me Iranin, dhe mbetet të shihet se si do të reagojnë ata.

A është Lufta e Parë Botërore me të vërtetë në horizont?

Gjatë ditëve të ardhshme, ne do të kemi këtu shumë mendime të ndryshme për atë që do të ndodhë më pas. Çështjet e jashtme mund të jenë të paparashikueshme, veçanërisht kur dikush si Trump është në Shtëpinë e Bardhë.

Ish ambasadori i Mbretërisë së Bashkuar në Liban tha se çështja thelbësore është ajo që pritet të ndodhë më pas. Megjithëse ai sugjeroi që Soleimani ishte një “figurë shumë më e fuqishme sesa Osama bin Laden ose Bagdadi, ku në momentin e vdekjes së tyre, fuqia e tyre ishte në rënie”.

Ish ambasadorja amerikane në OKB,  Nikki Haley e lavdëroi Trumpin duke thënë se ka bërë”gjënë e duhur”.

Nikki Haley@NikkiHaley

??

Por një tjetër ish-ambasadore, Samantha Power, tha të kundërtën. Ajo madje shprehi shqetësimin se situata tani mund të përkeqësohet.

Samantha Power@SamanthaJPower

A flag is not a strategy.

Trump is surrounded by sycophants (having fired those who’ve dissented). He has purged Iran specialists. He has abolished NSC processes to review contingencies. He is seen as a liar around the world.

Po kështu, kongresisti në Kaliforni, Adam Schiff nuk e dënoi vrasjen, por dënoi mungesën e autorizimit të sulmeve ajrore dhe mundësinë e një lufte tjetër.

Adam Schiff@RepAdamSchiff

Soleimani was responsible for unthinkable violence and world is better off without him.

But Congress didn’t authorize and American people don’t want a war with Iran.

All steps must now be taken to protect our forces against the almost inevitable escalation and increased risk.

Joe Biden, kandidat për president gjithashtu tha që “tensionet nuk mund të ishin më të larta se kaq”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.