Kosova

A i kanë mbetur vetëm dy rrugë Albin Kurtit, për sa i përket taksës?

Ndërsa po flitet për përmirësim marrëdhëniesh ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, çështja e taksës ndaj mallrave serbe dhe boshnjake mbetet qenësore në këtë proces.

 “Të gjithë paraardhësit e tij deri më tani janë detyruar që të bëjnë kompromise, derisa z.Kurti është ardhur në pushtet duke i etiketuar si tradhtar. Pra edhe tani me kërkesat e z. Grenell që taksa duhet të hiqet e jo të pezullohet, dhe njëherit nuk ka as masa të reciprocitetit, z. Kurti i kanë mbetur dy rrugë: të vazhdoj agjendën si paraardhësit e tij apo të tërhiqet duke e quar vendin në zgjedhje të reja parlamentare, sepse si udhëheqës i delegacionit duhet të bëjë edhe kompromise”, thotë Kadriaj për “Kosova Sot Online”.

Derisa Qeveria e Kosovës po përballet me presion të shtuar nga SHBA-të dhe faktori ndërkombëtar për heqjen e taksës 100% ndaj shtetit të Serbisë, analistët politikë dhe njohësit e fushës së ekonomisë theksojnë se Kosova duhet ta merr seriozisht këtë kërkesë, në mënyrë që ta gjej modalitetin e arsyetimit të heqjes së taksës, dhe të mos rrezikojë që të acarohen dhe të prishen raportet miqësore me shtetet perëndimore.

Kështu ka thënë për “Kosova Sot Online” edhe analisti i politikave ekonomike, Mustafë Kadriaj, pas kërkesës së fundit që ambasadori amerikan në Berlin, njëherit i dërguar special i Presidentit amerikan, Donald Trump për dialogun Kosovë-Serbi, Richard Grenell, se taksa 100% duhet të hiqet në mënyrë që investimet të vihen në funksion.

Mustafe Kadriaj

“Duke qenë dëshmitar që edhe rrugëtimi i Kosovës deri tek pavarësia është sponsorizim i miqve ndërkombëtar, sidomos i SHBA-ve, përkundër përpjekjes paqësor në vitet e 90-ta dhe rezistencës me luftë që nuk u mjaftua të çlirohem nga makineria e pushtuesit serb, pa përkrahjen e perëndimit, këto kërkesa duhet të merren seriozisht. Me këtë duhet ta ketë të qartë z. Kurti që është lehtë të bëhet opozitë dhe për të krijuar kauza nacionaliste në një vend siç është Kosova me tema të rënda ende të hapura, por për ta qeverisur vendin, shtetin, është sfidë serioze në vete”, thotë Mustafë Kadriaj për “Kosova Sot Online”.

Sipas tij, edhe kryeministri Kurti, ose duhet të bëjë një kompromis për taksën siç e kërkon faktori ndërkombëtar, ose duhet të ndjek modelin e paraardhësit Haradinaj dhe të dorëhiqet.

“Të gjithë paraardhësit e tij deri më tani janë detyruar që të bëjnë kompromise, derisa z.Kurti është ardhur në pushtet duke i etiketuar si tradhtar. Pra edhe tani me kërkesat e z. Grenell që taksa duhet të hiqet e jo të pezullohet, dhe njëherit nuk ka as masa të reciprocitetit, z. Kurti i kanë mbetur dy rrugë: të vazhdoj agjendën si paraardhësit e tij apo të tërhiqet duke e quar vendin në zgjedhje të reja parlamentare, sepse si udhëheqës i delegacionit duhet të bëjë edhe kompromise”, shton Kadriaj për “Kosova Sot Online”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.