SHËNDETËSIA

A e kishte origjinën coronavirusi në një laborator kinez?

A  ‘rrëshqiti’ coronavirusi nga një laborator kinez që hulumton lakuriqët? Megjithëse origjina e hershme e virusit mbetet e paqartë, puna e disa shkencëtarëve kinezë po ndihmon në zhvillimin e një vaksine. DW shqyrton faktet.

Studiuesit dhe gazetarët kanë spekuluar për muaj të tërë se si coronavirusi i ri, SARS-CoV-2, u shfaq në qytetin Wuhan, Kinë. Indikacionet fillestare treguan për të ashtuquajturin treg të kafshëve, ku peshqit u shitën së bashku me kafshët e egra.

Tani, megjithatë, mediat perëndimore raportojnë se virusi ndoshta ka origjinën në Institutin e Virologjisë në afërsi të Wuhan.

Teori të ngjashme filluan të qarkullonin në faqet e mediave sociale qysh në janar, kryesisht në lidhje me teoritë e komplotit që referonin laboratorët sekretë ushtarakë kinezë që zhvillonin armë biologjike. Në atë kohë, gazeta Washington Post nxori teori se virusi ishte prodhuar nga njeriu.

Ky vlerësim u konfirmua nga një ekip studiuesish të udhëhequr nga Kristian G. Andersen, i cili publikoi një konstatim në revistën Nature Medicine.

Një faktor tjetër që duket se vërteton atë vlerësim është fakti që puna e laboratorit nuk është sekret, dhe se pjesa më e madhe e hulumtimit të saj për viruse të ndryshme të lakuriqëve është botuar në revista profesionale. Partnerët perëndimorë janë përfshirë gjithashtu në një numër projektesh kërkimore të kryera në Wuhan.

Gazeta Daily Mail e Britanisë ka raportuar se qeveria amerikane gjithashtu ofroi mbështetje financiare për kërkime në laboratorin në Wuhan.

Nga lindi infeksioni i parë?

Por, pavarësisht nga të gjitha këto indikacione, përkundrazi, nuk mund të thuhet me siguri se pandemia nuk hyri aksidentalisht në botë përmes laboratorit Wuhan.

Që në fund të janarit, revista Science publikoi një artikull që vinte në dyshim teorinë zyrtare se virusi ishte transmetuar nga një kafshë tek një njeri në tregun e kafshëve në Wuhan. Dhe një studim tjetër i botuar në revistën mjekësore Lancet arriti në përfundimin se 13 nga 41 personat e parë të diagnostikuar me COVID-19 nuk kishin asnjë kontakt me tregun Wuhan.

Për më tepër, ka të ngjarë që “pacienti zero” – personi i parë që ka sëmundje – u infektua qysh në nëntor 2019. Kështu, rastet e hershme nuk kishin asnjë lidhje me tregun, pasi Daniel Lucey, profesor për sëmundje infektive në Georgetown, Qendra Mjekësore Universitare në ShBA, i tha Science Speaks në një intervistë në fund të janarit.

A janë fajtorët studiuesit?

Por, si e bëri virusi rrugën drejt tregut Wuhan? Shi Zhengli, një profesoreshë e virologjisë në Institutin Wuhan e cila publikoi gjetje mbi viruset e lakuriqit në një botim në Nature, mund të ketë përgjigjen. Në një histori të profesoreshës që e botoi në gazetën South China Morning Post më 6 shkurt, ajo tregoi se si kishte udhëtuar në shpella nëpër 28 provinca të ndryshme kineze për të mbledhur fece të lakuriqit.

Siç u raportua edhe në revista si Scientific American, ajo përdori ato mostra për të krijuar një arkiv gjithëpërfshirës të viruseve të lakuriqëve. Në fillim të vitit 2019, ajo dhe kolegët e saj publikuan një studim të gjerë mbi coronaviruset e lakuriqit.

Ishte puna e ekipit të saj që bëri të mundur renditjen dhe botimin e gjenomit të virusit kaq shpejt, duke paraqitur një mundësi historikisht të pashembullt për të ardhur shpejt me një vaksinë.

Megjithatë, gjatë disa javëve të fundit Shi Zhengli është sulmuar në mënyrë të pamëshirshme në faqet e mediave sociale në Azi dhe në mbarë botën. Kjo ka shkaktuar një mbrojtje publike nga partneri i saj kërkimor me bazë në Nju Jork Peter Daszak, kreu i Aleancës EcoHealth, një OJQ e përqendruar në kërkimin shkencor dhe parandalimin e pandemisë. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.