SHËNDETËSIA

8 shenjat që tregojnë se ju po konsumoni shumë sheqer se masa e lejuar

Shumica e njerëzve mendojnë se vetëm diabetikët kanë nivele të larta të sheqerit në gjak, por ata janë të gabuar! Çdokush mund të vuajë prej tij dhe të mos vërejë dëmtimin e nervave, enëve të gjakut dhe organeve të trupit që rrjedhin prej tij. Për të parandaluar komplikimet, është e rëndësishme të njihen me kohë simptomat shqetësuese dhe të merren masa të përshtatshme.

8 shenja që ju hani shumë sheqer

1.Ju gjithmonë dëshironi të hani të ëmbla

Sa më shumë sheqer të hani, aq më shumë ndjeheni si ajo. Shijet tuaj përshtaten me sheqerin, për më tepër sheqeri i jep një ndjenjë të menjëhershme kënaqësie trurit. Sipas hulumtimeve të publikuara në revistën aktuale të Opinion në Nutrition Clinical Nutrition & Metabolic, sheqeri krijon më shumë varësi sesa kokaina.

2.Ju jeni dembel gjatë gjithë ditës

Energjia është më e qëndrueshme kur sheqeri në gjak është i qëndrueshëm. Si rezultat, kur konsumoni shumë sheqer, nivelet e larta dhe rënia në nivelin e sheqerit në gjak shkaktojnë ngritje dhe ulje të energjisë. Ushqimi i tepërt me sheqer gjithashtu do të thotë që ju ndoshta nuk hani mjaft proteina dhe fibra, dy lëndë ushqyese të rëndësishme për energji të qëndrueshme.

3.Lëkura juaj reagon

Disa njerëz janë të ndjeshëm ndaj goditjes së insulinës që lidhet me marrjen e sheqerit, e cila mund të shkaktojë një kaskadë hormonale që mund të çojë në një reagim të lëkurës, siç janë puçrrat. Konsumi i tepërt i sheqerit mund të lërë shenja të dukshme në fytyrën tuaj brenda disa ditësh.

4.Jeni shumë më të irrituar

Sheqeri i tepërt i gjakut që shfaqet kur jeni shumë i ngazëllyer mund të shkaktojë lëkundje humori dhe ju bën të ndjeheni sikur keni nerva. Për të mos përmendur faktin se nëse keni rezerva të energjisë, ju prireni të keni një qëndrim të keq.

5.Ju keni fituar peshë

Sheqeri nuk përmban proteina ose fibra, por vetëm shkakton lëshimin e insulinës, një hormon që luan një rol të rëndësishëm në shtimin e peshës dhe diabeti. Kur hamë sheqer, pankreasi lëshon insulinë, e cila sjell sheqerin në organet tona për ruajtje si një burim energjie. Kur konsumoni sheqer, trupi juaj duhet të prodhojë më shumë insulinë me kalimin e kohës, prodhimi i tepërt mund të çojë në rezistencë ndaj insulinës.

6.Ju keni karies të shumëfishtë

Kur bakteret thithin grimcat e ushqimit të mbetura midis dhëmbëve, prodhohet acid, i cili shkakton prishjen e dhëmbëve. Vetë pështyma mban një ekuilibër të shëndetshëm të baktereve, por konsumi i sheqerit mund të ketë një ndikim në pH dhe të dëmtojë ekosistemin natyror. Kjo i jep mundësinë baktereve të rriten dhe shumohen, duke çuar në probleme me zgavrën e gojës.

7.Ju keni probleme të përqendrimit

Kjo është një simptomë e zakonshme e hipoglikemisë. Kur konsumoni shumë sheqer, niveli i sheqerit tuaj në gjak rritet dhe zvogëlohet shpejt në vend që të gradualizohet. Kontrolli joadekuat i glukozës në gjak mund të çojë në probleme njohëse dhe aftësi të kufizuara.

8.Ndjeni nxitjen për të urinuar shpesh

Kur sheqeri në gjak është shumë i lartë, ne priremi të pimë shpesh. Në fakt, ne shpesh jemi të etur sepse niveli i sheqerit në gjak është i lartë, gjë që shkakton urinime më të shpeshta.

Masat që duhet të merren për të korrigjuar sheqerin e tepërt në gjak

Minimizimi i konsumit të karbohidrateve dhe rrit konsumin e fibrave, kromit dhe magnezit.

Pini ujë për të qëndruar të hidratuar.

Mundohuni të flini mjaftueshëm

Vëzhgoni nivelin e glukozës në gjak dhe kërkoni një specialist që t’ju ndjekë.