SRB-BIH

U Francuskoj zbog britanskog soja kreću zatvaranja u nekim regijama

Francuska je u četvrtak registrirala 25.000 novih slučajeva covida-19, 3000 više nego prije sedam dana, a gotovo polovica ukupno zaraženih inficirana je zaraznijim britanskim sojem koronavirusa, objavili su dužnosnici i najavili zatvaranje u nekim regijama.

“Britanski soj poništio sav napredak koji je Francuska ostvarila u ranija dvije sedmice”
Ministar zdravstva Oliver Veran izjavio je na konferenciji za novinare da je u posljednjih sedam dana poništen sav napredak koji je zemlja ostvarila u ranije dvije sedmice i za to je okrivio britanski soj.

Tim sojem sada je zaražena gotovo polovica svih inficiranih osoba u Francuskoj, istaknuo je premijer Jean Castex.

Prije sedam dana ta je varijanta činila manje od 40 posto svih slučajeva, a sada se strahuje od eksplozije soja.

“Znamo već od kraja januara da se širi potiho i da može u datom trenutku izazvati epidemijsku eksploziju jer je zarazniji”, rekao je šef francuske vlade.

Britanski soj je već prevladao u području Dunkerquea na sjeveru gdje su zaraze buknule prije dvije sedmice zbog čega su vlasti za vikend nametnule zatvaranje.

Castex je rekao da nacionalno zatvaranje nije opcija, ali da će se oštre mjere preko vikenda uvesti u Parizu i u još 19 regija.

Francuzi moraju biti pojačano oprezni kako bi se suzbilo širenje virusa dok još nisu svi cijepljeni, istaknuo je premijer.

Lokalne vlasti su u Nici i u Dunkerqueu zabranile napuštanje kuće tokom vikenda, postavile kontrolne tačke na aerodromima te rastjerivale ljude koji su se okupljali i pooštrile mjere nošenja maski na otvorenom.