SRB-BIH

Specijalni poslije hapšenja: Postojala je potjernica za Gucatijem

Ured specijalizovanog tužioca u Haagu pri specijalizovanim komorama Specijalnog suda izdao je saopštenje nakon današnje racije na urede OVL OVK, kao i hapšenja predsjednika ove organizacije Hysnija Gucatija, prenosi Gazeta Metro.

U saopštenju se navodi da je Gucati uhapšen na osnovu naloga za hapšenje i naloga za premeštaj koji je izdao pretpretresni sudija specijalizovanih veća za Kosovo.

“Zakon o specijalizovanim komorama i Uredu specijalizovanog tužioca takođe predviđa da se osoba protiv koje su specijalizovane komore izdale poternice, privodi”, navodi se u saopštenju.

Slijedi cjelovita obavijest bez intervencije Specijaliziranog tužilaštva:

Kancelarija specijalizovanog tužioca danas je na Kosovu uhapsila Hysnija GUCATIJA na osnovu naloga za hapšenje i naloga za premeštaj koji je izdao pretpretresni sudija specijalizovanih komora Kosova.

Prema Zakonu o specijalizovanim komorama i Specijalizovanom tužilaštvu, policija u okviru Specijalizovanog tužilaštva ima ovlašćenja i odgovornost da izvršava ovlašćenja data kosovskim policajcima prema kosovskim zakonima.

Zakon o specijalizovanim komorama i Uredu specijalizovanog tužioca takođe predviđaju zadržavanje osobe protiv koje su specijalizovane komore izdale poternice.

Misija vladavine prava Evropske unije na Kosovu (EULEX) pružila je operativnu i logističku podršku SPO-u, u skladu sa svojim mandatom i kosovskim zakonodavstvom. Kosovska policija (KP) takođe je pružila operativnu podršku SPO-u. Dodatne informacije bit će dostavljene u dogledno vrijeme.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.