SRB-BIH

Može li objavljivanje dokumentacije OVL-OVK ugroziti opštu sigurnost zemlje?

Stručnjaci za sigurnost nazvali su objavljivanje dosijea skandaloznim ako se to dogodilo iz Specijaliziranih komora. Dodali su da bi njihovo objavljivanje OVL-a OVK moglo zategnuti situaciju.

U roku od nekoliko dana, nepoznate osobe predale su hiljade dosijea u kancelarije Organizacije ratnih veterana OVK. Nije poznato odakle su, ali navodno sadrže imena svjedoka i potencijalnih optuženika Haškog specijaliziranog tužilaštva.

Ali može li njihovo objavljivanje OVL-a OVK ugroziti ukupnu sigurnost zemlje?

Odgovor na ovo pitanje daje stručnjak za sigurnost Nuredin Ibishi.

Kaže da destabilizacije ne može biti, ali ne isključuje mogućnost eskalacije situacije.

“To može podići nepotrebne tenzije zbog nepostojanja pravovremene harmonizacije lokalnih institucija u slučajevima koji su redovni, odnosno očekuje se da reaguju”, rekao je Ibishi za javnu televiziju u zemlji.

Ibishi baca sumnju u istinitost ovih datoteka.

“Neopravdano je, neprihvatljivo da ovde učestvuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, ali i Specijalno tužilaštvo sa tim vrlo sumnjivim dosijeima”, naglasio je Ibishi.

Prema njegovim rečima, nadležni organi Republike Kosovo trebalo bi da deluju na vreme. Pogrešnu akciju objavljivanja dosijea od strane Organizacije ratnih veterana ocenili su predsednik Hashim Thaçi i predsedavajući AAK-a Ramush Haradinaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.