SRB-BIH

I ovo se dešava na Kosovu: Vozači “popiju” kazne zbog pogrešno postavljenih znakova

Saobraćajna policija često kažnjava vozače zbog nepoštovanja saobraćajnih znakova. Međutim, postoji mnogo slučajeva kada se novčane kazne izriču bez pokrića. To je zbog činjenice da na ulicama Kosova postoji mnogo znakova koji ne zadovoljavaju standarde i upitno je ko ih stavlja – piše Kosova.info

Naj ilustrativniji je slučaj puta koji prolazi pored sela Ri u Prizrenu, gde vodoravni i vertikalni znakovi ne odgovaraju jedni drugima. Postoji znak za pretjecanje, dok put pokazuje celu liniju. U ovom trenutku se uglavnom izriču novčane kazne.

Za Nol Dedu, profesora sigurnosti na cestama, ovaj je slučaj prilično zanimljiv s obzirom na to da nijedan od njih ne ispunjava standarde izdavanja kazni.

“Ovo se dešava usljed izostanka usklađivanja horizontalnih i vertikalnih znakova. Ova pojava u većini zemalja definira kraj ili početak mjesta na kojem vozila mogu ili ne moraju poduzeti akciju pretjecanja.

“Stup na kojem su postavljeni nije standardne visine,” kaže on.

Kao stručnjak za sigurnost na putevima, pita se jesu li ova dva znaka postavile stručne osobe.

Rekao je za Kosovo.info da čak i ako jedan automobil pretekne drugi automobil, policija nema pravo da izrekne novčanu kaznu.

“Ne, nema pravo na novčanu kaznu ako vodoravni i okomiti znakovi nisu usklađeni.”

Prema Dedaju, čak i ako dužina znaka nije 2,20 metara, on nema pravo na da se izdaju novčane kazne, jer ne ispunjava standarde pružanja informacija.

“U ovom slučaju vozač mora pogledati dolje i pročitati znak, tako da gubi pažnju zbog situacije u saobraćaju”, rekao je Deda. /Kosova.info/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.