SRB-BIH-HR

Guteres: Čovječanstvo i dalje u opasnosti od pandemije

On je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN rekao da je pandemija “potpuna kriza” koja se na nepredvidive i opasne načine odvijala u pozadini visokih geopolitičkih tenzija i drugih globalnih prijetnji

Čovječanstvo nije uspjelo da položi test pandemije COVID-19, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres (Guterres).

On je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN rekao da je pandemija “potpuna kriza” koja se na nepredvidive i opasne načine odvijala u pozadini visokih geopolitičkih tenzija i drugih globalnih prijetnji.

– Pandemija je jasan test međunarodne saradnje – test koji u suštini nijesmo položili. Virus je usmrtio gotovo milion ljudi širom svijeta, zarazio više od 30 miliona i ostaje u većoj mjeri izvan kontrole – poručio je Guteres.

Prema njegovim riječima, posljedice pandemije, koja baca tamnu sjenku na svijet, rezultat su izostanka globalne pripremljenosti, saradnje, jedinstva i solidarnosti.

 Gutereš je naglasio da COVID-19 predstavlja i upozorenje koje treba da natjera ljude da reaguju.

– Nemamo izbora. Ili ćemo se udružiti u globalnim institucijama doraslim svrsi ili ćemo biti poraženi podijeljenošću i haosom – upozorio je Gutereš.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.