SRB-BIH-HR

Honduras će do kraja godine premjestiti ambasadu u Jeruzalem

Trenutno postoje dvije strane ambasade u Jeruzalemu, a Sjedinjene Države su preselile ambasadu u maju 2018. godine, a slijedi je Gvatemala.

Honduras će preseliti svoju ambasadu u Jeruzalem, rekao je predsjednik Hondurasa Juan Hernandez u nedavnom telefonskom razgovoru s premijerom Benjaminom Netanyahuom. U izjavi na Twitteru, Hernandez je rekao da je razgovarao s Netanyahuom „kako bi ojačao naš strateški savez i pristao otvoriti ambasade u Tegucigalpi i Jeruzalemu.

“Nadamo se da ćemo poduzeti ovaj povijesni korak prije kraja godine, sve dok to pandemija dopušta”, rekao je.

Hernandez je čestitao Netanyahuu na nedavnim sporazumima o normalizaciji s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom i toplo pozdravio Rosh Hashanah-u. Kao odgovor, Netanyahu je izrazio zahvalnost za solidnu podršku Hondurasa Izraelu, navodeći njegovu posvećenost jačanju bilateralnog partnerstva kroz razvojne projekte, saradnju, turizam, investicije, tehnologiju, poljoprivredu, obrazovanje i trgovinu. Glasnogovornik državnog sekretara SAD-a Morgan Ortagus također je pohvalio Honduras ‘odluka da se ambasada preseli do kraja godine, rekavši na Twitteru da se „Zamah nastavlja ka povećanoj saradnji sa Izraelom i drugim narodima! Drago mi je čuti da Honduras i Izrael jačaju svoje odnose obavezujući se da će do kraja godine otvoriti ambasade u svojim glavnim gradovima. Ovo su dobre vijesti za Izraelce i Hondurane. “

U međuvremenu, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erakat osudio je najavu, rekavši na Twitteru da je „Izjava honduraškog predsjednika o preseljenju ambasade u Jeruzalem nastavak njihovog saučesničkog glasanja u UN-u. Ponosni što smo objavili kršenje obveza Hondurasa prema Int. Zakon pokazuje njegovo nepoštivanje zakona uopšte i međunarodnog prava. Sistem posebno. ” Hernandez je dugi niz godina snažan saveznik Izraela, diplomiravši na Mashavu, izraelskom programu za vođstvo Agencije za međunarodnu razvojnu saradnju. Pod Hernandezovim vodstvom, Honduras je u decembru 2017. glasao protiv odluke UN-a da osudi tadašnji američki plan preseljenja svoje ambasade u Jeruzalem. Dvije zemlje planiraju održati ceremonije inauguracije svojih ambasada u glavnim gradovima Tegucigalpi i Jeruzalemu, prema sestrinskoj publikaciji The Jerusalem Post Maariv. Trenutno u Jeruzalemu postoje dvije strane ambasade. Sjedinjene Države preselile su svoju ambasadu iz Tel Aviva u maju 2018. godine, a Gvatemala je to učinila nekoliko dana kasnije. Druge su se zemlje obvezale preseliti svoja veleposlanstva u Jeruzalem, uključujući Brazil, Mađarsku, Moldaviju, Rumuniju, Srbiju i Kosovo. Premještanje stranih ambasada u Jeruzalem smatra se kontroverznim zbog nejasnog političkog statusa, koji je široko prihvaćen kao spor međunarodna zajednica nakon ponovnog ujedinjenja tokom šestodnevnog rata 1967, piše JPost a prenosi Kosova.info.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.