SRB-BIH-HR

Maljići: EU je zatvorila vrata Balkanu na još 10 godina

Kosovo je obećalo da će postati dio balkanskog mini-šengena, ali premijer Avdullah Hoti kaže da je inicijativa privremena. Politički stručnjaci kažu da bi zemlje zapadnog Balkana trebale postati dio ove inicijative, jer je članstvo u Europskoj uniji udaljeno.
Ujedinjenje Kosova sa balkanskim prostorom “Mini-Schengen” jedna je od obaveza koju je vladina delegacija potpisala u okviru Washingtonskog sporazuma. Premijer Kosova Avdullah Hoti, koji se nedavno usprotivio ovoj inicijativi, sada kaže da je to privremena inicijativa.

“Po pitanju Mini-Šengena. Kao što znate, obavezali smo se da ćemo biti dio ove regionalne inicijative i da ćemo na budućim sastancima lidera zapadnog Balkana vidjeti kako će Kosovo na jednakoj osnovi postati dio ove inicijative. Potpuno jednaka kao i svaka druga zemlja. “U orijentaciji da je ovo privremeni projekt, dugoročno gledano, svi pokušavamo postati dijelom evropskog šengenskog prostora”, rekao je premijer Hoti.

Stručnjak za politička pitanja Škljzen Maljići kaže da bi se zemlje zapadnog Balkana, zbog nemogućnosti pridruživanja Europskoj uniji, trebale pridružiti u kratkom roku.

“Trenutno su vrata članstvu, ako nisu zatvorena, gurnuta možda desetljeće ili više. “U međuvremenu, da ne bi čekale a da ništa ne urade, svim zemljama zapadnog Balkana koje se razvijaju potrebno je širenje tržišta, za slobodno kretanje”, izjavio je za RTV Dukagjini, Škljzen Maljići. Dok je u srijedu premijer Hoti najavio da su u koordinaciji s albanskim premijerom Edijem Ramom odlučili da odlože sastanak dvije albanske vlade koji će se održati u Skadru, za 2. oktobar. / RTV Dukagjini /

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.