SRB-BIH

Seljmanaj: Sporazum u Washingtonu ne šteti Kosovu, pružili smo Kurtiju priliku

Zamenik kosovskog premijera Driton Seljmanaj, pozvan u “Sučeljavanje”, sa glavnim urednikom Telegrafi, Muhametom Hajrullahuom, govorio je o dogovorima postignutim u Beloj kući i u Prištini, o kritikama opozicije u vezi sa tim sporazumima, o odnosima sa koalicija, Alijansa za budućnost Kosova i izbor predsednika Kosova.

Tokom ovog intervjua, Seljmanaj je odgovorio i na izjave šefa parlamentarne grupe Pokreta Vetëvendosje, Redžepa Seljimija, koji je prošle sedmice za Telegraph rekao da nisu imali hrabrosti poput premijera Avdullaha Hotija da naštete Kosovu.

Seljmanaj u ovom intervjuu kaže da je Hotijeva vlada vratila Kosovo na pravi put i da je LDK poduzeo najbolju domaću političku akciju kad je smijenio Kurtija s mjesta premijera.

Prema Seljmanaju, opozicija nema problema sa sporazumom, ali sve se radi jer oni nisu bili potpisnici sporazuma u Washingtonu.

“Bili smo u Skupštini tog dana i izvještavali smo i pažljivo sam ih saslušao, da vam pravo kažem, oni nemaju ništa protiv sporazuma. Imaju ga, zašto to nisu oni koji su sami osnovali firmu.

“Jedan je u početku rekao da je rješenje za Kosovo korekcija granica, drugi rekavši da imamo noževe i mape”, rekao je Seljmanaj.

Takođe, Seljmanaj je rekao da vlada i LDK mogu reći Vetëvendosjeu da su im dali priliku, ali ne mogu im dati hrabrost i znanje.

“Mi kao Vlada Kosova, kao i LDK, možemo vam to reći, posebno Vetëvendosje: Dali smo vam priliku da odete tamo, ali ne možemo vam dati hrabrosti. Sada mogu da kažem da se nešto može delegirati, ali znanje i hrabrost ne mogu i mislim da ova vlada u trenutku kada je donosila odluke o uklanjanju populista za Kosovo, posebno radi uklanjanja reciprociteta i svih prepreka, nije bila populistička

“Bili smo svjesni toga, dali smo priliku dijalogu i kada smo dali priliku dijalogu, otvorena su sva važna međunarodna vrata”, rekao je Selmanaj.

Povodom stava Pokreta Vetëvendosje, da je Vlada Kosova nelegalna i nelegitimna, rekao je da su to paradoksi i satira.

“To su satirični paradoksi, jer kako to možete nazvati ilegalnom vladom kad je cijeli svijet poziva i poštuje. Ne možemo sada, zbog 25% jedne političke stranke, dovesti u pitanje drugih 75%. Ostatak političkog spektra na Kosovu ovu vladu ne naziva nelegitimnom i nelegalnom. Tada je drugi paradoks koji se dešava sa Vetëvendosje taj da nas svakodnevno naziva ilegalnima i nelegitimnima, ali nas poziva svaki dan da prijavimo.

Zašto se ilegalna vlada poziva da izvještava. Ilegalna vlada se ne kontrolira.

“Legitimitet Vlade nema veliku moć jer ima solidnu većinu”, rekao je Seljmanaj.

Zamenik premijera takođe je odgovorio na kritike na račun međusobnog priznavanja Srbije od strane Srbije.

Spomenuo je diskusiju s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom o postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom, koji bi trebao završiti uzajamnim priznavanjem.

“Imam vrlo malo energije za bavljenje lokalnim diskursom, nerazumnim i neutemeljenim, jer od trenutka kada smo primili Vladu Kosova, rekli smo da ulazimo u ovaj proces dijaloga za priznavanje Kosova i kada smo razgovarali s kancelarkom Merkel i predsjednikom Macronom, koji su posredovali na samitu u Parizu, složili smo se i imamo vremenska ograničenja da se ovo pitanje zatvori uzajamnim priznavanjem, pitanje je mjeseci i svaka naša posjeta ide korak dalje ka priznanju “, rekao je.

Prema njegovim rečima, očekivanja da će Srbija biti priznata u Beloj kući nisu realna i da rade na svakom sastanku na konačnom sporazumu sa Srbijom.

“Ako se stvori utisak da će se priznanje tog dana dogoditi u Beloj kući, onda postoje nerealna očekivanja od vlade Kosova. Bili smo svjesni da idemo na sporazum za ekonomsku normalizaciju i procijenili smo da idemo na uzajamno priznavanje koje će uslijediti nakon ovog sporazuma “, rekao je Seljmanaj.

“Svaka njegova posjeta, čak i gospodina Hyseni, ali to ne znači da ću se dogovoriti. Imaćemo naredne sastanke na visokom nivou između kosovskog premijera i predsednika Vučića. Ali to ne znači da će se na dan kada ovi ljudi odu ovaj dan priznati. Svakodnevno pišemo odlomak konačnog sporazuma koji će završiti uzajamnim priznavanjem.

“Prva tačka sporazuma bit će uzajamno priznavanje,” dodao je.

“Stav Pokreta Vetëvendosje uvijek je bio nihilistički, šta god da želimo učiniti”, rekao je Seljmanaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.