SRB-BIH

Specijalni sud objavljuje optužnicu protiv Saljiha Mustafe (Dokument)

Specijalni sud u Hagu izdao je izjavu upućenu medijima u kojoj je iznio detalje u vezi sa hapšenjem Salija Mustafe, bivšeg šefa obavještajnih službi KBS-a i bivšeg pretpostavljenog OVK-a, na području Lapa.
Prema saopštenju, potvrđena optužnica predviđa da su između 1. aprila 1999. i 19. aprila 1999. godine u pritvorskom kompleksu u mestu Zlaš na Kosovu počinjena krivična dela proizvoljnog pritvora, okrutnog postupanja i mučenja nad najmanje šest osoba.

Saljih Mustafa tereti se za različite oblike krivične odgovornosti za: samovoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i nezakonito ubistvo kao ratni zločin počinjen u kontekstu ili u vezi sa nemeđunarodnim oružanim sukobom na Kosovu

Bivši šef obavještajne službe KBS Saljih Mustafa postao je prva osoba na Kosovu koju je uhapsio Specijalni sud.

Kompletno saopštenje za štampu pronađite u nastavku:

Nakon hapšenja od strane Specijaliziranog tužilaštva 24. septembra 2020. godine, Saljih Mustafa prebačen je u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih komora Kosova u Haagu 24. septembra 2020. Pretpretresni sudija podržao je optužnicu protiv Saljiha Mustafa 12. juna 2020. U skladu sa pravilom 88 (2) Poslovnika o postupku i dokazima pred specijalizovanim komorama Kosova, potvrđena optužnica u to vrijeme nije objavljena u javnosti.

Potvrđena optužnica navodi da su u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. godine u pritvorskom kompleksu u mestu Zlaš na Kosovu počinjeni zločini samovoljnog pritvora, okrutnog postupanja i mučenja nad najmanje šest osoba. Optužnica takođe navodi da je na datum ili približno između 19. aprila 1999. i kraja aprila 1999. godine na tom mjestu ubijen pritvorenik.

U potvrđenoj optužnici Saljih Mustafa tereti se za različite oblike krivične odgovornosti za: samovoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i nezakonito ubistvo kao ratni zločin počinjen u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu ili u vezi sa taj sukob.

Iz sigurnosnih razloga, pretpretresni sudija naredio je da se optužnica javno objavi uređivanjem. Optužnicu možete pronaći online.

Informacije o datumu i vremenu prvog pojavljivanja Saljiha Mustafe pred istražnim sudijom bit će objavljene naknadno.

Prva prezentacija biće održana na javnoj raspravi, a može biti praćena video prenosom putem veb stranice Specijalizovanih komora Kosova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.