Tjera

Glasnogovornik specijalnog suda: Još nisu podignute optužnice, tako da su dosijei povjerljivi

U kancelarije Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova danas su stigli i drugi tajni dosijei čiji bi sadržaj trebalo da bude povezan sa Specijalnim sudom.
OVL OVK, osoba koja je donijela dosijee, nazvana je “Munja 3”, jer je prema njima ista imala brži intenzitet u izvođenju ove akcije.

Čak je i iz Organizacije veterana rečeno da se u dosijeima “Munja” spominju ličnosti i imena, kao i podizanje optužnica.

S tim u vezi, u odgovoru na klankosova.tv, glasnogovornik specijaliziranih komora, Michael Doyle, poriče da je podignuta bilo kakva optužnica.

“Do sada nijedna optužnica nije objavljena u javnosti, a sve dok optužnica ne bude objavljena ostaje povjerljiva, zajedno s postupcima za njeno preispitivanje.”

Predani dosije spominju imena kao što su: Azem Syla, Hashim Thaçi, Jakup Krasniqi, Kadri Veseli i Rexhep Selimi – kao potencijalni optuženici, dok Specijalizovana komora daje detalje o tome kako ovo utiče na postupke donošenja odluke.

Doyle kaže da prema propisima o specijalizovanim komorama zakon predviđa mjere zaštite i za svjedoke i za žrtve.

“Član 23. Zakona o specijaliziranim vijećima i Uredu specijaliziranog tužioca, zajedno s odredbama Poslovnika o postupku i dokazima, predviđaju zaštitne mjere kojima se osigurava sigurnost, fizička i psihološka dobrobit, dostojanstvo i privatnost svjedoka i žrtava.”

Prema njegovim riječima, zaštita svjedoka najveći je prioritet specijaliziranih vijeća, izvještava Klan Kosova.

“Zaštita svjedoka najveći je prioritet specijaliziranih vijeća. “Specijalizirana jedinica bavi se zaštitom i podrškom svjedoka.”

“Sudije mogu takođe naložiti niz zaštitnih mjera za svjedoke, poput dodjeljivanja nadimaka i korištenja izobličenja glasa ili lica.”

Ako se ove mere prekrše, Michael Doyle tvrdi da su počinioci strogo kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakona Kosova. “Kršenje zaštitnih mjera koje je naložio sud predstavljaju djela protiv provođenja pravde, koja se strogo kažnjavaju prema odredbama Krivičnog zakona Kosova”, rekao je Michael Doyle.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.