SRB-BIH

Američki filmski institut uvrstio Gretu Garbo među pet najboljih glumica 20. vijeka

Jedna od najvećih glumica 20. vijeka Greta Luiza Gustafson, poznata kao Greta Garbo, rođena je na današnji dan 1905. godine.

Slavu je stekla filmovima snimljenim u SAD. Spontana i veoma inteligentna, Greta Garbo bila je simbol ženstvenosti i igrala je na filmu od 1921. do 1941. godine, kad je odlučila da se povuče.

NJeni najpoznatiji filmovi su: “Poljubac”, “Mata Hari”, “Ana Kristi”, “Kraljica Kristina”, “Ana Karenjina”, “Dama s kamelijama” i “Marija Valevska”. Greta Garbo bila je švedskog porijekla i u svijetu kinematografije važi za jednu od najvećih filmskih zvijezda.

Već sa svojim trećim filmom “Put i đavo” iz 1926. godine Greta je postala toliko popularna da je njen prvi zvučni film “Ana Kristi” reklamiran pod sloganom: “Garbo govori!”.

Taj film joj je donio prvu nominaciju za “Oskara” za najbolju glavnu glumicu i status međunarodne zvijezde. Ostvarila je velike uloge i u: “Romansi”, “Grand hotelu”, “Ani Karenjinoj” i “Dami s kamelijama”. Poslije neuspjeha filma “Žena sa dva lica”, Greta Garbo se povukla iz svijeta filma.

Američki filmski institut uvrstio ju je među pet najboljih glumica 20. vijeka.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.