SRB-BIH

Dell: NATO-ova kampanja bez OVK ne bi bila uspješna na terenu (VIDEO)

Bivši američki ambasador na Kosovu Christopher Dell, u intervjuu za Oral History Kosova, govorio je o svojoj diplomatskoj karijeri u spoljnoj službi State Departmenta od 1980-ih.

O svom prvom iskustvu ispričao je kada je stigao na Kosovo neposredno nakon rata u vrijeme dok je bio zamjenik ambasadora u američkoj ambasadi u Sofiji u Bugarskoj.

Dell je prvu posetu Kosovu posetio u februaru 2000. godine, gde je, prema njegovim rečima, viđena velika šteta od rata.

Rekao je da kada je ušao na Kosovo iz Makedonije na putu za Prištinu, jedine boje koje je vidio bile su nacionalna i američka zastava.

“Jedina boja koju se sjećam bila je albanska i američka zastava. “Kamo god pogledate, postoje ove dvije zastave”, rekao je.

Nakon ove posjete Prištini, vratio se u Sofiju i nakon dvije sedmice vratio se u Prištinu kako bi pomogao u uređenju američke diplomatske misije na Kosovu.

Dell je rekao da je dve nedelje nakon boravka u Sofiji, kada je stigao, zatekao Izgorelu Palatu mladih u Prištini.

“Nakon što sam stigao u Prištinu da bih bolje pogledao situaciju i upoznao se sa situacijom, vratio sam se u Sofiju gdje sam boravio dvije sedmice i kada sam se vratio u Prištinu vidio sam da je Sportski centar potpuno izgoreo i rekao sam sebi kakva je velika promjena “za samo dvije sedmice”, rekao je Dell.

Američki diplomata rekao je da je vojna intervencija NATO-a na Kosovu neophodna i da se trebala dogoditi.

“U početku nisam razumio agresivnu situaciju Srba za etničko čišćenje na Kosovu i vjerujem da smo to trebali zaustaviti, nisam sumnjao u intervenciju na Kosovu. “Imali smo primjer Bosne, Hrvatske s ratovima i ne mogu se uspraviti i nadati se da će se Milošević početi dobro ponašati,” rekao je.

Rekao je da NATO zračna intervencija ne bi mogla biti uspješna da na terenu nije bilo koordinacije sa OVK.

“Nisam baš siguran bi li zračni napadi uspjeli, pa smo morali raditi s ljudima na terenu, s OVK, a to je našu taktiku učinilo uspješnijom u intervenciji. “Takođe, slike izbeglica u vozovima koji su bežali iz svojih kuća razotkrile su Miloševića i njegova taktika su propale i dozvolile Zapadu da interveniše.”

Dell se takođe prisjetio vremena tokom NATO bombardovanja 1999. godine kada je služio u Bugarskoj.

Ispričao je NATO zračnu kampanju kada je raketa koju su ispaljivali avioni Sjevernoatlantskog saveza slučajno završila u glavnom gradu Bugarske kilometar od mjesta na kojem je boravio nakon što je raketa promašila cilj uslijed brzog gašenja radara od strane vojske. Jugoslovenski. Intervju bivšeg ambasadora Christophera Della možete detaljnije pratiti ovdje:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.