SRB-BIH-HR

Palestinci: “Naša su nas arapska braća napustila”

Tokom sastanka arapski ministri vanjskih poslova odbili su odobriti palestinski nacrt rezolucije kojom se odbija dogovor Izrael-UAE.

Palestinci su reagirali ogorčeno i duboko razočarano na odbijanje Arapske lige da osudi sporazum o normalizaciji između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Odbijanje ministara vanjskih poslova Arapske lige da prihvate palestinski nacrt rezolucije protiv sporazuma Izrael-UAE otvorit će put ostalim arapskim državama da uspostave odnose s Izraelom, upozorili su palestinski dužnosnici.

Zvaničnici su demantirali izvještaj u kojem se sugerira da Palestinci razmišljaju o povlačenju iz Arapske lige u znak protesta zbog svog odnosa prema Palestincima.

“Prvo smo pomislili da su Ujedinjeni Arapski Emirati jedina zemlja koja nam je zabila nož u leđa”, rekao je visoki palestinski zvaničnik u Ramali za The Jerusalem Post. “U srijedu smo vidjeli kako je nekoliko drugih arapskih zemalja izdalo palestinski narod i palestinsko pitanje. Ovo je crni dan u historiji Palestinaca i Arapa. “

Abdulkhaleq Abdulla, emiratski profesor političkih nauka, komentirajući neuspjeh Palestinaca da uvjere Arapsku ligu da osudi UAE, napisao je na Twitteru: „Palestinska se delegacija odbila na sastanku Arapske lige, koji je odustao od palestinskog nacrta rezolucije osuđujući mirovni sporazum između UAE i Izraela. To se događa prvi put u povijesti Arapske lige zbog gluposti korumpiranog palestinskog rukovodstva. “

Tokom sastanka video konferencije u srijedu, arapski ministri vanjskih poslova “potvrdili su privrženost miru kao strateškoj opciji i rješavanju arapsko-izraelskog sukoba na temelju međunarodnog prava, rezolucija međunarodnog legitimiteta i Arapske mirovne inicijative iz 2002.”.

Također su izrazili podršku pozivu predsjednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa na uspostavljanje međunarodnog višestranačkog mehanizma za nadzor bliskoistočnog mirovnog procesa.

Međutim, odbili su odobriti palestinski nacrt rezolucije kojim se odbacuje dogovor Izrael-UAE nakon što je nekoliko arapskih zemalja, uključujući UAE, Bahrein, Egipat, Jordan i Maroko, a Sudan prigovorio njegovoj oštroj formulaciji.

“Svaka suverena država ima neosporno pravo voditi svoju vanjsku politiku na način na koji želi, a to je nešto što ovo vijeće [Arapska liga] poštuje i podržava”, rekao je tijekom sastanka generalni sekretar Arapske lige Ahmad Aboul Gheit.

Njegova je primjedba bila usmjerena na Palestince, čiji je ministar vanjskih poslova Riad Malki tijekom sastanka pozvao arapske zemlje da odbiju sporazum Izrael-UAE pod izgovorom da krši Arapsku mirovnu inicijativu. Ta inicijativa kaže da će Arapi normalizirati svoje odnose s Izraelom u zamjenu za potpuno povlačenje na linije prije 1967. i uspostavljanje neovisne palestinske države s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Jedan od prvih palestinskih zvaničnika koji je reagirao na hladno rame koje su arapske zemlje dale Palestincima bio je Mohannad Aklouk, palestinski izaslanik u Arapskoj ligi.

“Sa svim ponosom, Palestina je željela odluku arapskih ministara vanjskih poslova kojom se odbacuje i osuđuje emiratska normalizacija [s Izraelom], sprečava arapsko propadanje i čuva nasljeđe Arapske lige,” napisao je na Facebooku. “Ali Palestina to nije mogla nametnuti, pa je nacrt rezolucije propao. Imamo dostojanstvo, mučenike, zatvorenike i izbjegličke kampove slave, i ovo nam je dovoljno. “

Palestinski “neuspjeh da dobiju saglasnost svih arapskih zemalja da osude odluku UAE izuzetno je opasan”, rekao je Izvršni komitet PLO-a.

“Inzistiranje UAE da nastave s potpisivanjem mirovnog sporazuma s izraelskom okupacijom predstavlja flagrantno negiranje palestinskog naroda i njegovih prava,” kaže se.

“Arapska braća napustili su palestinsko pitanje u trenutku kada ga podržava čitav svijet,” rekao je član Izvršnog odbora PLO-a Ahmed Majdalani. Arapska liga je “dokazala da ne može samostalno donositi odluke”, rekao je. “Umjesto toga, podložan je političkom novcu i američkom pritisku.”

Izbjegavajući Palestince, Arapska liga je “dala zeleno svjetlo za slobodnije sporazume o normalizaciji s Izraelom”, rekao je Majdalani. Optužio je Arapsku ligu da se “priklonila okupaciji protiv palestinskog naroda”.

Tayseer Khaled, još jedan član Izvršnog odbora PLO-a, optužio je Arapsku ligu da govori na “dualnom jeziku”.
S jedne strane, Arapska liga odbila je palestinski nacrt rezolucije koja poziva na osudu normalizacije s Izraelom, rekao je. S druge strane, možda da bi izbjegla neugodnosti, Arapska liga je potvrdila da se drži takozvane Arapske mirovne inicijative, dodao je.

“Arapska liga pohvalila je svoju ulogu i povelju,” rekao je Khaled.
Walid Awad, član Palestinske narodne stranke, nekada Palestinske komunističke partije, rekao je da su arapski ministri vanjskih poslova koji su osujetili palestinski nacrt rezolucije pokrenuli kampanju opravdavanja normalizacije s Izraelom.

Hussein al-Sheikh, visoki dužnosnik Fataha, koji je na čelu Palestinske opće uprave za civilna pitanja, rekao je: “Arapska liga nije ništa proizvela”, optužio je arapske države da su se “potčinjavale” Izraelu i naglasio da će Palestinci ” ostaju gospodari sebe i zaštitnici svoje istorije. Novac je trijumfirao nad dostojanstvom. “

Drugi zvaničnik Fataha, Fahmi al-Za’areer, optužio je arapske ministre vanjskih poslova da “čine korak unatrag u pogledu normalizacije i otvorenih odnosa s javnošću između nekih arapskih zemalja i Izraela”.
Neuspjeh Arapske lige da otkaže dogovor Izrael-UAE predstavlja “zeleno, a ne narandžasto svjetlo za slične sporazume s drugim arapskim zemljama”, rekao je.

Ono što se dogodilo tokom sastanka Arapske lige bio je još jedan pokazatelj da arapske zemlje više ne “brane i pomažu Palestince u njihovoj borbi” protiv Izraela, rekao je Za’areer.

Hamas i nekoliko palestinskih frakcija ometali su Arapsku ligu i optuživali njene članove da “odlaze od svoje uloge i dužnosti prema palestinskom narodu i palestinskom pitanju”.
Glasnogovornik terorističke grupe Palestinski islamski džihad, koju podržava Iran, rekao je da je Arapska liga “legalizirala [izraelsku] okupaciju postavši sponzor normalizacije s Izraelom”./ Jpost