SRB-BIH

KFOR: Još uvijek postoje stari ostaci sukoba 1999. godine, neki još iz svjetskih ratova

KFOR još uvijek uništava eksplozivne naprave, navodi se u saopštenju za štampu, zadaci se obavljaju svake godine na Kosovu, počev od neutralizacije bombi i starog oružja do kontrole određenih područja uz pomoć vojnih pasa, izvještava Kosovo .info.

Prema KFOR-u, to se radi u partnerstvu sa kosovskim snagama bezbednosti ili policijskim timovima, koji razvijaju svoje veštine u ovoj specifičnoj i osetljivoj oblasti i operišu u mnogim slučajevima. U pripravnosti 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici, au posljednjih 12 mjeseci austrijski, švicarski, američki i ukrajinski stručnjaci angažirali su se 129 puta i uništili 96 neeksplodiranih bombi i 33 oružja, navodi se u priopćenju informativnog ureda KFOR.

Potpuno saopštenje za javnost:

TIMOVI KFORA DA PRONAĐU EKSPLOZIVNE NAPRAVE

Svake godine KFOR-ovi timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD) obavljaju stotine zadataka na Kosovu, od neutralisanja starih bombi i oružja do kontrole određenih područja uz pomoć vojnih pasa. Iako se situacija na terenu znatno popravila otkako je 1999. započela operacija pod vodstvom NATO-a, nakon Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija, još uvijek postoje stari ostaci sukoba, neki još iz svjetskih ratova.

Sve veći broj zadataka izvodi se u partnerstvu sa kosovskim snagama bezbednosti ili policijskim timovima, koji razvijaju svoje veštine u ovoj specifičnoj i osetljivoj oblasti i u mnogim slučajevima deluju kao primarne odgovornosti.

Timovi su u pripravnosti 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici, a u posljednjih 12 mjeseci austrijski, švicarski, američki i ukrajinski stručnjaci angažirali su se 129 puta i uništili 96 neeksplodiranih ubojnih sredstava i 33 oružja.

Posao rade izuzetno dobro obučeni vojnici koji steknu vrlo složeno i cjelovito obrazovanje – Operateri za uklanjanje eksplozivnih sredstava zapravo trebaju prepoznati bombu između stotina vrsta prije intervencije – a također su oduševljeni razmjenom znanja. Oni su s terenskim jedinicama, jer je neeksplodirano ubojno sredstvo jedna od glavnih prijetnji mirovnjacima i lokalnom stanovništvu, čija je zaštita stvarna meta KFOR-a i njegovih sigurnosnih partnera.

Rad čovjeka koji koristi moderne tehnologije, kao što su detektori mina i roboti, koji su u mogućnosti da pregledaju i unište eksplozivnu napravu, na daljinski i siguran način za rukovaoca. Operateri obično nose odijelo od 30 kilograma i kacigu od 7 kilograma kada se približavaju eksplozivnoj napravi. Svi stručnjaci za uklanjanje eksplozivnih sredstava ponosni su, neskriveno, što su dio posebne zajednice vojnika koji dijele vrijednosti i profesionalnost, osim što na konstruktivan način dijele lekcije koje nauče s terena. A oni koji upravljaju NATO misijom na Kosovu znaju da mir, sigurnost i sloboda kretanja koje uživaju sve zajednice od 1999. godine takođe pripadaju njima. /Kosova.info/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.