SRB-BIH-HR

Thaçijeva odluka o pomilovanju ubice 13-godišnjaka revoltiralo članove porodice

Predsjednik Hashim Thaci iskoristio je iskoristio pravo na pomilovanje osuđenika kako bi ublažio kaznu ubici 13-godišnjeg djeteta.
Ljuz Alaku, prije šest godina, uhapšen je zbog ubistva dvije osobe, maloljetnice Palj Hilji i njegovog 47-godišnjeg ujaka Hijl Hilji. Sud ga je osudio na 15 godina zatvora, od čega je zs tri i pol godine pomilovao predsjednik Thaçi prije dvije sedmice.

Ubojica i žrtve tada su živjeli u blizini, na udaljenosti od oko 70 metara između njihovih kuća. No, porodice su bile u sukobu, koji je započeo prije više od 10 godina i imao je veze sa sporovima oko korištenja obližnjih državnih zemljišta.

Trinaestogodišnjak je postao treća žrtva porodice Hilji iz sela Marmullë u Đakovici. Prije desetak godina otac mu je ubijen u 47. godini. Ubistvo se, prema porodici Hili, dogodilo u blizini kuće, u mraku, i od tada za ovo ubistvo niko nije uhapšen.

Za trinaestogodišnjaka, kako ističe njegov ujak, metak je bio fatalan.

“Sin mog brata ima samo jednog u glavi. Na lijevoj ruci – za nošenje. “Ali bio je smrtonosan”, reče Pren Hili.

Šest godina kasnije, prema porodici Hili, bol se pogoršala onog dana kada mu je predsjednik oprostio.

Pren Hili je također osuđen zbog povrede člana porodice Allaku. Kaže da je i sam tri puta povrijeđen, a da niko nije uhapšen zbog tih slučajeva.

Od svih ubistava u svojoj porodici, Marija Hili najviše boli zbog nećaka.

80-godišnjakinja kaže da nije mogla vjerovati da je vijest predsjednika o pomilovanju ubice članova njene porodice istinita

31 jula, na dan Kurban Bajrama, predsjednik Thaçi je pomilovao šest osuđenika, među kojima i Luz Allaku.

KOHA je tražila od Predsjedništva detalje o razlozima za pomilovanje ovih zatvorenika, ali nije dobila odgovor.

Zakonom o pomilovanju predsjednik ima pravo pomilovati osuđenu s konačnom odlukom. Međutim, postoje neki kriteriji za pomilovanje predviđeni ovim zakonom.

„Težina zločina; rizik od recidivizma; iskreno pokajanje; iskazivanje poštovanja ponašanja i karaktera ”, prema članu 5.

KOHA je pokušala kontaktirati porodicu Alaku, ali u Marmulli su seljani rekli da se porodica odselika iz ovog sela. Kontakt sa porodičnim pravnikom Ndekom Doda takođe nije bio moguć, uprkos naporima da se s njim komunicira.

U selu Marmull u Đakovici posljednjih se godina dogodila druga ubistva između različitih porodica koje su međusobno u neprijateljstvu.