SRB-BIH

Mladi su se “pobunili” na društvenim mrežama, ali ćute na političkim mitinzima

Mladi su se “pobunili” na društvenim mrežama, ali ćute na političkim mitinzima. Dan 12 avgust se obilježava kao Međunarodni dan mladih. Na ovaj datum na Kosovu postaju vrlo aktivni oni koji su ponosni na mlade u zemlji, dok mladi kritikuju druge, koga smatra odgovornim za situaciju u kojoj se nalazi – piše Kosovo.info

Počevši od predsjednika, premijera, predsjednika skupštine, zatim zastupnika svi čestitaju mladima i zahvaljuju im na posvećenosti i doprinosu zemlji. „Mladi kao društvena vrijednost“ države, političari su u njihovo doba cijenjeni, izražavaju poštovanje i pozivajući ih da se sastanu sa njima.

Predsjednik Hašim Thaci u izjavi je rekao: „Čak i danas, kada obilježavamo Međunarodni dan mladih, obećavam veću posvećenost stvaranju boljih uslova i moderne infrastrukture za naše mlade za obrazovanje i profesionalni razvoj. “.

No, sami mladi kritiziraju političare da na međunarodni dan koji im je određen, barem ne daju velike riječi, već da rade na boljim uvjetima studiranja i zaposlenja.

Edon Nishori, bivši student Univerziteta u Prištini, u postu na svom Facebook nalogu rekao je da se „12. avgusta kao Međunarodni dan mladih, na Kosovu ne treba obilježavati simboličnim akcijama i skupovima, već masovnim protestima zbog da od nadležnih lica i tela na Kosovu zatraže promene u nezi i budućnosti mladih ”.

Ali to je kao da mladi ljudi izražavaju te zamjerke i traže te najbolje pojmove samo u virtualnom svijetu pisanja, dok njihov konkretni angažman ostavlja mnogo za željeti.

Trend odlaska mladih iz zemlje pokazuje da oni nisu uporni u odgovornim za odgovornu glavnu situaciju u kojoj se nalaze. Sigurnija perspektiva zapošljavanja kao i napredniji obrazovni sistem dva su najčešća pitanja artikulirana u kritikama mladih upućena političarima u zemlji.

Neki podaci Instituta GAP pokazuju da je 49,4% kosovskih mladih nezaposleno; preko 32% mladih je nezaposleno i ne pohađaju školu ili obuku; samo 21% mladih vrlo je zadovoljno kvalitetom obrazovanja, a preko 59% je napustilo Kosovo s prvom prilkom koja im se pruža./Alketa Rrahmani / Kosova.info /

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483