SRB-BIH

Laboratorije koje imaju licencu za antivirusne testove, da ne sklapaju sporazume o cenama – recimo…

Ministar zdravstva Armend Zemaj i direktor Uprave za zaštitu tržišne konkurentnosti Valjon Prestreši pozvali su licencirane laboratorije za testiranje na COVID-19 da između sebe ne sklapaju sporazume o utvrđivanju cijene na štetu građana zemlje.
Zemaj i Prestreši rekli su da će ovaj proces biti pod stalnim nadzorom.

Ministar zdravstva Armend Zemaj rekao je da bi nakon licenciranja laboratorija ovaj proces trebao biti razvijen poštujući politike konkurencije i ne dozvoliti monopol.

“Obaveštavamo licencirane institucije i one koji će dobiti licencu da će taj proces nadgledati državna uprava … Mi smo u vremenu pandemije, hitnim vremenima i moramo biti posebno oprezni i biti odgovorni građanima”, rekao je.

“Preciznije, oslanjamo se na Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja i druge odgovorne institucije kako bi osigurali da laboratorije neće praviti bilo kakav sporazum o cijenama na štetu građana.”

Kazao je da Kosovo ima slobodnu tržišnu ekonomiju, ali to ne znači da nema pravila i nadzora.

“Pozivamo licencirane institucije da poštuju pravila i da nas ne dovode u situaciju da preduzmemo mjere za kazne i oduzimanje licence”, rekao je.

U međuvremenu, Valjon Prestreši iz Uprave za zaštitu konkurencije rekao je da će biti u pripravnosti da nadgledaju ovaj proces.

Kazao je da su od prvih dana kada je započela pandemija poduzeli sve mjere kako bi spriječili moguće moguće kršenje konkurencije, dok je najavio da su tokom aprila utvrdili kršenja konkurencije u nekim slučajevima koja se odnose na prodaju dezinfekcijskih sredstava i alkohola. za medicinsku upotrebu. “Jednom kada budemo imali nešto novo obavijestićemo se,” rekao je.

Prestreshi je pozvao licencirane institucije da samostalno određuju cijenu usluga i da ne postižu međusobne sporazume na štetu građana zemlje. / Telegrafi /

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.