SRB-BIH

Kosovo / COVID-19 može odložiti popis

Sledeći popis stanovništva, stanova i domaćinstava na Kosovu, zakazan za 2021. godinu, može se odložiti za jednu godinu. Prema riječima direktora socijalne i populacijske statistike Kosovske agencije za statistiku (KAS) Avni Kastrati, ovaj se proces može odgoditi zbog širenja koronavirusa.
Kastrati kaže za Radio Slobodna Evropa da bi popis trebalo da počne u aprilu 2021., a odložen je za septembar.

Ali, čini se da će se čak i ovaj datum izmijeniti i odgoditi za godinu dana.

“Postoje neke zemlje koje su signalizirale, kao i Kosovo, da su zbog pandemije i drugih poteškoća poput osiguranja pravovremenog budžeta predložile da se popis obavi 2022. Mi se pripremamo za 2021, ali ako na terenu postoje izazovi, “možda će registracija biti odgođena do 2022. godine”, kaže Kastrati.

Međutim, to odgađanje, prema njegovim riječima, ne predstavlja veliki problem, jer se podaci iz popisa stanovništva moraju Europskoj uniji dostaviti do kraja 2023. godine.

U popisu stanovništva i domaćinstava na Kosovu trebalo bi da bude zaposleno oko 2.500-7.600 popisivača, oko 350-400 nadzornika i oko 40-50 instruktora.

Procjenjuje se da je ukupni trošak registracije 12 miliona eura ili oko 6,5 eura po osobi.

U poslednjoj deceniji je više od 220.000 građana Kosova napustilo zemlju, pokazuju službeni podaci Kosovske agencije za statistiku.

Najveći broj građana koji su emigrirali s Kosova u periodu 2010-2018. Godine zabilježen je 2015. godine, kada je preko 75 hiljada građana napustilo Kosovo.

Dok se u 2018. godini preko 28 hiljada ljudi odlučilo napustiti zemlju.

To je dovelo do pada stanovništva. Lagani pad očekuje se i u popisu stanovništva ako se realizuje sljedeće godine.

Avni Kastrati iz KAS-a kaže da će se stanovništvo približiti popisu iz 2011. godine.

“Lagano će doći do smanjenja jer prirodni priraštaj nije kao prethodnih godina. Imamo pozitivan prirodni priraštaj, oko 20 tisuća stanovnika godišnje u posljednjem desetljeću, ali broj iseljavanja je mnogo veći od prirodnog priraštaja, a to obično utječe na smanjenje broja stanovnika i očekujemo da brojke budu približne . Broj će biti približno isti kao popis stanovništva iz 2011. godine, uz nešto manji pad “, kaže Kastrati.

Prema poslednjem popisu stanovništva koji je obavljen 2011. godine, broj stanovnika na Kosovu, prema podacima Kosovske agencije za statistiku, bio je 1.820.631 stanovnik.

U popisu nisu učestvovali Srbi iz Severne Mitrovice, Leposavića, Zubin Potok i Zvečana, a još nije poznato da li će učestvovati u narednom popisu stanovništva.

Demograf Sami Behrami takođe očekuje pad stanovništva na Kosovu.

„Imamo stagnaciju sa tendencijom opadanja stanovništva. To znači da će Kosovo u narednom popisu stanovništva sigurno imati stanovništvo blizu 2011. ili neznatno smanjenje broja stanovnika. “Prije svega zbog vrlo visoke stope iseljavanja”, kaže Behrami za Radio Slobodna Evropa.

Studija Instituta GAP pod nazivom “Emigracija kosovske radne snage u Njemačkoj” uočava još veći potencijal za iseljavanje građana Kosova nakon stupanja na snagu novog Zakona o iseljeništvu u Njemačkoj u martu 2020. godine.

„Zvanični podaci pokazuju da građani Kosova vode u broju zahtjeva i dobijanju radnih viza u odnosu na druge zemlje u regionu. Tokom 2016.-2018., Iz šest zemalja Zapadnog Balkana pregledano je ukupno 204.638 ugovora o radu na odobrenje, od čega je oko 80 posto odobreno. “Ali samo 40 posto njih dobili su radne vize, gdje ih je 24 posto ili 15.824 bilo za Kosovce”, navodi se u ovom izvještaju.

Odgođen je i popis stanovništva u severnoj Makedoniji. Trebalo je da se održi u aprilu 2020., ali je odloženo za 2021, zbog prevremenih parlamentarnih izbora / REL.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.