SRB-BIH

Kosovska policija počela da patrolira u Karačevu

U petak (7.Avgusta 2020.) na društvenim mrežama kružilo je nekoliko videozapisa i fotografija na kojima se vidi kako srpski vojnici ulaze u selo Karačevo u opština Kamenica.

To je izazvalo mnoge reakcije – posebno nekih stanovnika tog kraja koji su rekli da se osjećaju ugroženo, piše Klan Kosova.

Nakon medijskog izvještavanja, premijer zemlje Avdullah Hoti održao je razgovor sa zapovjednikom KFOR-a generalom Risijem, od koga je saopšteno da je takva akcija samo zajednička rutina i sinkronizirana patrola KFOR-a i oružanih snaga Republike Srbije, sa kojima KFOR sprovodi zajedničke patrole duž granice od 2008. godine.

Izvršni direktor uvjeravao je građane da su kosovske granice sigurne i međunarodno priznate od strane najmoćnijeg i demokratskog dijela svijeta.

“Sigurnost na Kosovu niko ne može ugroziti. “Nema mjesta panici, niti potrebi za pompoznim izjavama i paradama, a da pritom nemate pojma kako se događaj dogodio.”

Hoti je naglasio da će narednih dana kosovske bezbednosne institucije preduzeti konkretne akcije, u koordinaciji sa međunarodnim bezbednosnim mehanizmima, uključujući zajedničke patrole sa KFOR-om.

Čini se da su ove zajedničke patrole jer su stanovnici tog područja evidentirali pripadnike kosovske policije koji su šetali Karačevom.

Klan Kosova pokušao je kontaktirati glasnogovornika kosovske policije kako bi saznao više o ovom događaju, ali do sada nije dobio odgovor.

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483