SRB-BIH

Žene žrtve porodičnog nasilja u Peći su napravile 13.000 zaštitnih maski

Kuća u četvrti u Peći, običnog izgleda i porodična izvana, sklonište je za žene žrtve porodičnog nasilja, uglavnom od strane muževa.
Na ovoj povjerljivoj adresi ne samo da pronalaze utočište nakon što su pobjegli od supružnika, već im se nudi i psiho-socijalni tretman i razni tečajevi, putem kojih pronalaze volju i motivaciju za život nakon odlaska.

Neki su čak naučili šivati ​​za vrijeme boravka u skloništu. A sve žene ovdje su angažirane u ovom centru za šivanje maski kod kuće, u okviru projekta „Mi vas štitimo – ujedinimo vas“, koji financira UNMIK, prenosi KOHA.

Ruke deset žena žrtava nasilja i još pet žena, koje su također financijski profitirale od ovog projekta, ušivele su 13 hiljada i 500 zaštitnih maski, od kojih je polovina ovog skloništa podijelila grupama žena svih etničkih grupa na ovim prostorima, i institucije, dok je drugu polovinu UNMIK raspodijelio kao donator projekta.

Ovo je prvi projekt u kojem su angažirane žene žrtve nasilja ovog centra, a djeluje od 2002. godine, ali neće biti posljednji jer se od njih traženi da šivaju zaštitne maske.

U Regionalnom centru za žensku dobrobit borave žrtve porodičnog nasilja koje dolaze iz opština Peć, Istok, Klina, Dečan i Junik.

Od 2002. godine, kada je ovaj centar počeo sa radom, više od 1.600 žena koje su iskusile fizičko, emocionalno, psihološko, ekonomsko i seksualno nasilje prošlo je kroz ovo sklonište.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.