Tjera

Govor Ilijazija nakon oslobađanja iz turske policije: obaviješten sam da sam pritvoren jer me “Interpol traži”

Penzionisanog generala BSK, Imri Ilazija, pritvorile su i pustile danas turske vlasti jer je bio na listi za traženje Interpola koju je podnela Srbija.
Ilazi se zahvalio graničnoj policiji na aerodromu u Antaliji, rekavši da su tokom pritvora bili vrlo korektni s njim.

“Sa pritvorom sam bio obavešten da” Za vama traga Interpol “, zahtev države Srbije”, rekao je Ilazi u izjavi za klankosova.tv.

“Moj je odgovor bio kratak da sam stanovnik Republike Kosovo i zahtjev Srbije ne može važiti za nas, ali ni za prijateljsku zemlju Tursku.”

Ilazi je zahvalio kosovskim vlastima što su preduzele brze akcije.

“Zapravo, postupci verifikacije oduzimaju svoje vrijeme, ali naš ambasador u Turskoj, Dugolli i naš ataše, pukovnik Bekim Osmani, brzo su reagovali kontaktirajući me osobno kako bi provjera bila što prije. Ova reakcija daje osjećaj da je građanin Republike Kosovo zaštićen svojim pravima “.

On je rekao da je njegov pritvor danas trajao blizu četiri sata, dok je rekao da su takve privođenja nepravda prema građanima Kosova.

“Naše nesvrstavanje kao države u Interpol otežalo je diplomaciju da još snažnije reaguje na kršenje naših prava kretanja i tu je cilj Srbije opstrukcija Kosova u svakom pravcu, pokušavajući da odrazi negativnu sliku i pokrivaju zločine, silovanja i genocid “.

“Naša država i diplomatija moraju naporno raditi na otkrivanju pravog lica Srbije tada i danas, a to nije ništa drugo.”

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483