SRB-BIH

Pokret Samooredjeljenje ima glasove – kažu poznavaoci političkog stanja, inače, prema njihovim riječima, uopće ne bi preuzimali ovu inicijativu

Poznavaoci političkog stanja kažu da Pokret Vetëvendosje ne bi pokrenuo prijedlog za ne-povjerenje ako ne bi imao potrebne glasove u Skupštini da zbace vladu.
Ali prema njima, suradnja LVV-PDK bit će prilično teška i moguća je opcija novih izbora u oktobru.

“Prije svega, mislim da se pokretanje takvog prijedloga nepovjerenja bez davanja prethodnih brojeva u skupštini za smjenu vlade ne bi desilo jer bi to bio beskoristan prijedlog i u isto vrijeme pružio prednost trenutnoj vladi čak i za šest mjeseci za nastavak upravljanja jer ne postoji ustavna mogućnost za pokretanje drugog zahtjeva. Vjerovatno je da je možda Vetëvendosje osigurao glasove za svrgavanje vlade, inicirajući taj prijedlog “, izjavio je za RTV Dukagjini, Arton Demhasaj.

Iako se Vetëvendosje nada da će sa PDK-om će svrgnuti vladu, suradnja ovih stranaka vidi se kao nemoguća, prenosi Telegrafi.

„PDK podržava LDK i ostale koalicione stranke. “PDK ne podržava Vetëvendosje i nema interes za izbore zbog krize sa vođstvom”, izjavio je za RTV Dukagjini Armend Muja.

Dakle, vidi se da će naredna dva mjeseca donijeti nove izbore čak i kada se očekuje da optužnice protiv Thaçija i Veselija budu potvrđene.

„Smatram septembar i oktobar vrlo vrućim političkim mjesecima na Kosovu. To kažem jer ovoj vladi je teško održati političku stabilnost jer nema dovoljno glasova u vrijeme kada postoje pandemije i ozbiljni politički izazovi. U nedostatku velikog političkog sporazuma, izbori su u oktobru vrlo stvarni. “Krajem oktobra znamo da li ćemo ići na birališta ili ne”, dodao je Muja.

Prema poslovniku Skupštine, predlog o nepoverenju prihvata se kada je za to glasala prosta većina većine u Skupštini Kosova. /Telegrafi/

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483