SRB-BIH

Istraživanje COVID-19: avgust mnogo “crniji” od jula

Sociolog Artan Muhadžiri statistički je analizirao koronavirusne trendove za mjesec juli – testiranje, infekcije, lijekovi i smrtni slučajevi – kako bi se utvrdile specifičnosti, ali i opće karakteristike koje mogu pomoći u izradi strategija prevencije.

U emisiji Info Magazine na Kljan Kosova, otkrio je detalje ovog istraživanja, a u tom slučaju je naglasio da sve veće brojke tokom meseca avgusta stvaraju neku vrstu straha i noćne more među građanima Kosova.

“U današnjem svijetu svaka se akcija temelji na statistici – pa su oni glavni temelj svake akcije – posebno državnih inicijativa. “Kroz statistiku možemo otkriti pojave koje nisu vidljive golim okom.”

„Što se tiče pandemije COVID-19, brojke su zastrašujuće, stvaraju uznemirenost i svaki građanin Kosova koji se suoči sa dnevnim brojkama trpi neku vrstu noćne more. Stoga me zanimalo sa profesionalnog stajališta da malo dublje uđem u ove podatke jer kroz statistiku možemo spasiti živote.

On je dodao da je danas na Kosovu prosečan broj smrtnih slučajeva osoba pogođenih COVID-19 13 i da je ta brojka izuzetno alarmantna.

„Dakle, možete vidjeti ovaj negativni trend koji stalno raste. “Sada da se vratimo na prosječnu cifru od 4 ili 5 zahtijeva izvanredan rad.”

“Kada postoje takve tendencije, vrlo je teško promijeniti trend i ovo putovanje, jer su to slučajevi koji su svakodnevni i koji idu po inerciji, ne možemo očekivati ​​da će sa 15 pasti na dva ili tri. U najboljem slučaju možemo se nadati ako taj broj padne na 10 “.

Muhadžiri je naglasio da ako svaki dan bude 13 smrti ili više, to je alarm i ovo bi trebalo biti motivacija institucija da se uključe i učine sve što je moguće jer je to pitanje života ljudi .

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483