SRB-BIH

Prizren/ 39 smrtnih slučajeva od koronavirusa a 22 slučaja samo u julu

Općinske vlasti Prizrena u četvrtak su na sjednici Skupštine grada izvijestile da u ovoj općini ima 108 aktivnih slučajeva COVID-19, dok je od početka pandemije od ove bolesti preminuli 39 građana.

Istovremeno je naglašeno da su u bolnici u Prizrenu trenutno 83 osobe hospitalizirane, od čega je 56 pozitivno uz Covid-19, javlja KOHA.

Zamjenik gradonačelnika Prizrena, Visar Šehu, na sjednici Skupštine općine izašao je kako bi predstavio izvještaj o radu lokalnog hitnog osoblja za upravljanje pandemijom, ali uz saglasnost parlamentaraca dokument nije pročitao, već je samo dao kratki pregled u pogledu stvorene situacije.

„U opštini Prizren ima 108 aktivnih slučajeva COVID-19. 39 ljudi izgubilo je život kao rezultat COVID-19 samo u opštini Prizren. “Bilo je 2 smrti u aprilu, 2 slučaja u maju, 12 slučajeva u junu, 22 slučaja u julu, i samo 1 slučaj u avgustu, ali avgust još nije gotov”, rekao je Visar Šehu.

Prema njegovim riječima, 27 zaposlenih koji su angažirani u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pogođeni su COVID-19, dok se njih 12 oporavilo, zatim 7 slučajeva pozitivno aktivno i 8 slučajeva samoizolacije jer su bili slučajevi kontakta. Također je pružio podatke o broju pacijenata hospitaliziranih u Regionalnoj bolnici.

„Što se tiče Regionalne bolnice Prizren, trenutno govorimo o 83 pacijenta hospitaliziranih. Od toga je 56 pozitivno u Regionalnoj bolnici, a 27 čeka na rezultat ili se sumnja na COVID-19, ali rezultat još nisu dobili. Trenutno se 48 nalazi na terapiji kisikom, sa CPA maskom su 4 pacijenta i 1 u intubaciji “, dodala je Shehu.

S druge strane, članovi Skupštine Prizren kako bi uštedjeli vrijeme na druge točke dnevnog reda nisu raspravljali o izvještaju o radu lokalnog štaba za vanredne situacije za upravljanje pandemijama.

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483