SRB-BIH

Vlada zadržava mogućnost proglašenja vanrednog stanja

Gotovo mjesec nakon što je premijer Avdullah Hoti najavio proglašavanje vanrednog stanja, to se nije dogodilo, uprkos činjenici da je broj smrtnih slučajeva od COVID-19 porastao.

Međutim, Vlada kaže da nije odbacila takvu mogućnost, dok je preporuku za to ostavila Nacionalnom institutu za javno zdravstvo, prenosi KOHA.

“Mogućnost proglašenja vanrednog stanja opcija je koju nikad nisu odbacili premijer Hoti i vlada Kosova. Međutim, uzimajući u obzir posljedice koje bi imale po gospodarstvo zemlje, ali i ostale sektore, Vlada je poduzela niz akcija kako bi spriječila širenje i upravljanje pandemijom COVID 19 “, navodi se u odgovoru iz ureda premijera.

Iako je od druge sedmice jula umrlo više od 160 zaraženih ljudi, Ured premijera kaže da su prioriteti Izvršnog štaba u ovom vremenu bili očuvanje života građana i ekonomski oporavak.

S druge strane, Udruženje općina i dalje podržava takvu eventualnu mjeru jer bi ovo, prema njegovim riječima, pomoglo opštinama u bržoj realizaciji projekata koji su zastali.

Mogućnost proglašenja vanrednog stanja nije spomenuta na posljednjem sastanku premijera i gradonačelnika 27. jula.

Stručnjaci za oblast sigurnosti, s druge strane, zahtijevaju da se vanredno stanje uvede budućim restriktivnim mjerama.

U slučaju proglašenja vanrednog stanja, Vijeće sigurnosti vrši izvršne funkcije, kojima predsjedava predsjednik.

U takvoj situaciji, prema Ustavu, predsednik nakon konsultacija sa Vladom i Skupštinom može naložiti mobilizaciju Kosovskih bezbednosnih snaga za pružanje pomoći.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.