SRB-BIH

Hoti se oglasio poslije završetka obilaska opštine Dragaš, obećava podršku Vlade za razvoj

Prema dnevnom redu a u okviru ranije predviđenih posjeta opštinama širom Kosova. Danas je premijer Kosova Avdullah Hoti posjetio opštinu Dragaš. O čemu smo izvještavali ranije u toku današnjeg dana. Inače Hoti je započeo posjetu inspekcijom radova na revitalizaciji dionice puta Žur-Dragaš.

Kao što je premijer Kosova naveo na zvaničnoj objavi pratnju tokom posjete su mu činili:

  • Potpredsjednik vlade Kosova Driton Seljmanaj,
  • Ministri Arban Abraši, Veselj Krasnići i Besian Mustafa,
  • Gradonačelnik Dragaša: Šaban Šabani,
  • Zastupnici sa ovog područja, kao i institucionalnih predstavnici sa centralnog i lokalnog nivoa.

Između ostalog Hoti je naglasio da je investicija u infrastrukturu vrijedna 7 miliona eura, kao i da je od nacionalnog značaja. I da se projekat sastoji dva dijela. Kako je rekao: “Bilo je mnogo kašnjenja, usljed tehničkih i proceduralnih uzroka, ali vjerujem da ministar vodi računa o povećanju dinamike i okončanju ovog projekta u optimalnom vremenu”, rekao je premijer Hoti, naglašavajući da je put od posebnog značaja, jer povezuje čitav region posebno važan za turizam, stočarstvo, ali i za veze s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Pročitajte čitavo saopštenje za javnost:

Premijer Hoti obećava Vladinu podršku razvoju Dragaša
Dragaš, 2. avgusta 2020. godine

Premijer Vlade Republike Kosovo, Avdullah Hoti, u okviru svojih poseta opštinama zemlje, danas je posetio opštinu Dragaš.

U pratnji potpredsjednika vlade Driton Selmanaj, ministara Arbana Abrašija, Veselja Krasnićija i Besian Mustafa, gradonačelnika Dragaša, Šabana Šabanija, zastupnika sa tog područja, kao i institucionalnih predstavnika centralnog i lokalnog nivoa, premijer Hoti je u početku pregledavao radove na dionici Žur-u. Dragaš.

Premijer Hoti rekao je da je ovaj put od nacionalnog značaja, dvodjelni projekat, koji je vrijednosti blizu 7 miliona evra. “Bilo je mnogo kašnjenja, nekih tehničkih i nekih proceduralnih, ali vjerujem da ministar vodi računa o povećanju dinamike i okončanju ovog projekta u optimalnom vremenu”, rekao je premijer Hoti, naglašavajući da je put od posebnog značaja, jer povezuje čitav ovaj region za pitanja turizma i stočarstva, ali i za veze s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Nadalje, premijer Hoti rekao je da ova infrastruktura ispunjava sve potrebne uvjete za bolji razvoj turizma i olakšavanje života građana.

“Dragaš ima jaku dijasporu različitih zajednica i vjerujem da ovaj put pomaže u tom pravcu”, kazao je premijer Hoti.

Nakon toga premijer Hoti nastavio je posjetu tvornici za preradu mesa „MEKA“, gdje ga je dočekao vlasnik Burim Piraj, koji je upoznao premijera o uspjesima i izazovima koje ova kompanija ima.

Premijer Hoti čestitao je vlasniku Piraju na “zdravom poslu i sa najboljim standardima kvaliteta i radne etike”.

Također, premijer Hoti rekao je da će se ukazati mogućnosti za pomoć ovom poslu paketom ekonomskog oporavka koji će olakšati dobivanje kredita i finansiranje preduzeća.

Premijer je prilikom sljedeće posjete Dragašu na farmi “Qendra”, gdje ga je dočekao vlasnik Masar Piraj i tvornica tekstila “Invers one”, vlasnik Ezdžan Emini, kojem je obećao da će Vlada ostati blizu. podržavajući sva poduzeća u njihovoj aktivnosti.

Na kraju boravka u Dragašu, premijer Hoti održao je sastanak sa poljoprivrednicima u oblasti Gora u selu Kruševo, koji su od premijera zatražili podršku za ulaganja u ovom području, ističući kako su planinski turizam i infrastruktura ključni za region.

U međuvremenu, premijer Hoti rekao je da će vlada podržati stanovnike ovog područja u razvoju planinskog turizma putem subvencija i grantova, kao i poboljšanja opće infrastrukture. / kosova.info

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.