SRB-BIH

Zemaj: Dužni smo pooštriti mjere

Ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da su oni dužni pooštriti mjere, videći sve veći broj slučajeva kao i nepoštivanje mjera.

Upozorio je da će u skladu s zakonodavstvom biti novčane kazne za sve one koji mjere ne budu poštovali, jer se mora održavati javno zdravstvo.

Dao mu je do znanja da je sasvim drugačije upravljanje pandemijom u potpunom zatvaranju, a sasvim drugo kada imate otvorenu ekonomiju.

Naglasio je da očekuje porast slučajeva kada je primio mandat, i to u periodu kada je otvaranje počelo.

“Čak i kad sam preuzeo funkciju ministra zdravstva, u vrijeme kad je počelo puštanje mjera, bio sam svjestan da će doći do porasta slučajeva zaraze. Takođe sam bio svjestan pritiska koji će doći od različitih odjela da se otvore. Odlučni smo u održavanju javnog zdravlja, ali i ekonomskom i mentalnom zdravlju. Naravno da bismo se vratili u tu izolaciju, postojala bi potpuno drugačija situacija. Ali mi smo pokušali održati javno zdravlje naspram ekonomskog i mentalnog zdravlja. Konstantno surađujem sa zdravstvenim stručnjacima i nadležnim institucijama. I pored mera, poslednjih dana smo preduzeli da one nisu ispoštovane. Iako Islamska zajednica Kosova je u gastronomskom sektoru i od strane većine građana poštovala mere za koje je zahvalio, mere nisu ispoštovane. Bio sam svjedok na terenu i primio sam hiljade poruka zabrinutih građana. Suočeni s ovom situacijom, prisiljeni smo pooštriti mjere. Koordinirat ćemo akcije s policijom AVH i državnim tužiocem. Da se poduzmu mjere u skladu sa zakonskim propisima “, rekao je Zemaj na konferenciji za novinare.

Kosovska policija i AVH pozvali su građane i ugostitelje da poštuju mere Ministarstva zdravlja.

Generalni direktor kosovske policije Rashit Qalaj najavio je zatvaranje prostorija koje krše mjere protiv Covid-19.

„Kosovska policija do sada je sačinila 11824 izveštaja koja smo poslali sanitarnim inspektorima i ti izveštaji će se pretvoriti u novčane kazne. Iznijeli smo 14101 primjedbi građanima, što su pismene primjedbe, koje su zabilježene u našim bazama podataka. I smatram da pozivam kosovsku policiju da ne dozvoli građanima Kosova koji ne poštuju odluke vlade, zaštitnim mjerama i da sankcionišu sve. Također zajedno sa sanitarnim inspektorima za povećanje inspekcija u ekonomskim subjektima, u barovima, pijacama i autobusima “, naglasio je.

Vršilac dužnosti direktora UBKCK-a Valbon Krasniqi rekao je da je situacija prilično ozbiljna.

„Ako se ovaj trend zaraženih osoba s preko 200 slučajeva dnevno ne zaustavi, tada će situacija biti još gora. Nastojimo povećati kapacitet, osigurati kisik i pravilnu njegu. To nije normalna situacija. Imamo veliko opterećenje. Svi imamo uznemirenost i tu anksioznost moramo prenijeti na građane na najiskreniji mogući način da poštuju mjere “, rekao je Krasniqi.

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483