SRB-BIH

Rusija/ Otkrivanje vakcine za Covid-19 u septembru i masovno vakcinisanje (Sputnjički trenutak ili…)

Naučna zajednica iz čitavog svijeta iznosi zabrinutost zbog brzine razvoja ruskih vakcina, sugerirajući da su istraživači vjerovatno koristili prečice usljed pritiska vlasti da je isporuče. Rusija koja ima četvrti najveći broj slučajeva koronavirusa na svijetu nada se da će biti prva zemlja koja će proizvesti vakcinu.

Dok za Kirill Dmitrieva predsjednika Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF), koji finansira testiranja u Gamaleji: “To je sputnjički trenutak”, kako je izjavio za CNN aludirajući na uspjehe u svemirskom programu 1957. godine od strane Rusije.


Iz Vlade Rusije dolazi vijest da se planira započeti proizvodnju dvije “obećavajuće” vakcine protiv koronavirusa u septembru i oktobru, u utrci Moskve za razvijanje formule prije zapadnih zemalja.
Kao što je izjavila potpredsjednica vlade Rusije Tatjana Golikova koja je izdvojila dvije vakcine u razvoju od strane istraživačkog instituta u Moskvi i laboratorija u Sibiru. “Danas postoje dvije vakcine koje su najperspektivnije”,

Proizvodnja prve, koju testiraju moskovski institut Gamaleya i ministarstvo odbrane, planira se za septembar, rekla je Golikova.
Još jedna vakcina koje je razvila Državna laboratorija Vektor u blizini sibirskog grada Novosibirska trebala bi biti lansirana u oktobru, dodala je.

Sa druge strane iz neimenovanog izvora ove sedmice je prva potencijalna vakcina protiv Covida-19 razvijena u državnom istraživačkom laboratoriju te da će već u avgustu dobiti odobrenje lokalne regulatorne agencije za upotrebu i ubrzo potom biti proslijeđeno medicinskim radnicima na korištenje. /Reuters

Podsjećanja radi Rusija je do sada prijavila više od 828.000 slučajeva koronavirusa i 13.600 smrtnih slučajeva. / Kosova.info

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.