SRB-BIH-HR

Elitna četa nemačke vojske raspuštena je iz razloga ekstremizma

Kompanija koja pripada Specijalnoj komandi njemačke vojske (KSK) raspuštena je nakon navoda o desničarskom ekstremizmu, izjavio je glasnogovornik njemačkog ministarstva obrane.

“Druga kompanija Bundeswera KSC raspuštena je, a neke trupe prebačene su u druge kompanije KSC”, rekao je portparol.

Njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer najavila je potez prije četiri sedmice kao dio širih mjera za suzbijanje desničarskog ekstremizma unutar snaga KSK-a, koji su obučeni u specijalnim operacijama, poput uzimanja talaca. .

Od četiri kompanije KSC-a, Druga četa je bila pod istragom zbog organiziranja zabave u aprilu 2017., tokom koje su vojnici slušali rok muziku, uz stihove kojima se hvale krajnja desnica, kao i pozdravljajući Hitlera, koji je zabranjen u Njemačkoj.

U maju 2020. godine policija je pronašla eksploziv i zanatsku municiju na imanju vojnika Druge čete.

Nakon incidenata, Kramp-Karrenbauer je razvio širi plan koji uključuje 60 mjera za borbu protiv desničarskog ekstremizma unutar KSC-a, koji broji oko 300 vojnika i nekoliko stotina dodatnog osoblja, iako su službene brojke nepoznate.

Preostali vojnici KSK-a dobili su do 31. oktobra kako bi dokazali da nisu dio krajnje desnice. Kramp-Karrenbauer je zaprijetila potpunim raspuštanjem KSC-a.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.