SRB-BIH

Pred odlazak Hotija na sastanak u Brisel, njegov položaj je nezavidan

Nakon video konferencija, očekuje se da se delegacije s Kosova i Srbije sastanu u četvrtak u Briselu uz posredovanje Evropske unije.

Naše političke stranke još jednom nemaju objedinjavanje stavova, a oni upoznati s političkim pitanjima vide ovaj pristup neodgovornim.

„U svim istorijskim procesima u kojima smo se pojavili pobedonosni, i u Rambujeu i Beču, karakteristično je bilo široko učešće kosovskog političkog spektra. Shodno tome, i ovog puta, ako želimo postati pobjednici, čini se da imamo nacionalnu koheziju i unutrašnji konsenzus. “Nažalost, primjećujemo svakodnevne lične zamjerke”, izjavio je politički analitičar Fitim Saljihu.

Prema Doniki Emini, premijer Avdullah Hoti vidi se kao mlad u ovom procesu i bez ikakvog značajnijeg iskustva, prenosi Telegrafi.

“Vraćamo se ponovo kao stranka koja nema unutarnje jedinstvo u vezi s procesom. Premijer je nov u procesu dijaloga, novi je u kreiranju međunarodnih odnosa, ali čak i bez unutarnjeg političkog jedinstva i bez legitimiteta iznutra g. Hotija biće vrlo teško donijeti poruke sa Kosova za ovaj sto. “Onda je zabrinjavajuće da on ide bez određenog dnevnog reda i ulazi u proces koji je izuzetno delikatan i vrlo osjetljiv politički bez savjetovanja ni sa svojim koalicijskim partnerima, a kamoli s opozicijom”, rekla je Donika Emini.

Nakon dugog razdoblja blokade, dijalog će se nastaviti ovog četvrtka, 16. jula, u Briselu uz posredovanje Evropske unije.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.