SRB-BIH

Koji zakon primjenjuju KP i SIK za kažnjavanje građana koji ne nose maske?

Vlada Kosova u merama usvojenim za sprečavanje širenja COVID-19 učinila je masku obaveznom.

Prema ovoj odluci, građani su dužni da nose masku za zaštitu od koronavirusa u svim mjestima u kojima borave, od trenutka kada napuste svoj dom ili stan.

U slučaju da ne nose masku, bit će kažnjeni prema Zakonu o suzbijanju zaraznih bolesti. Policija i inspektori nadziru poštovanje mjera, a onima koji ne poštuju mjere izriču novčane kazne.

Od ponedjeljka, stavljanje maske više nije izbor već obaveza.

Svi građani Republike Kosovo dužni su staviti zaštitne maske kako bi se spriječilo širenje virusa COVID-19.

Ali postavljanje maski nije nova mjera.

Maske, dezinfekcija ili pranje ruku i održavanje tjelesne udaljenosti tri su glavne mjere za sprečavanje širenja koronavirusa od početka prvih slučajeva u našoj zemlji.

Pošto ove mere nisu poštovali svi građani i slučajevi koronavirusa znatno su se povećali, Vlada Kosova učinila je obaveznim stavljanjem maske.

Zbog toga je država izvela na ulicu inspektore i policajce, koji se brinu da raspodjele novčane kazne osobama koje se ne pridržavaju mjera.

Direktor inspekcije u opštini Priština Adonis Tahiri rekao je za list Express da su u utorak u glavnom gradu primljeni podaci o 115 građana i 5 privrednih društava za koja je identificirano da ne poštuju mjere Vlade.

“Od juče, uz posljednje odluke vlade, maska ​​je obavezna i na ulicama. Tako mi, zajedno s policijom i nekim inspektoratima na centralnoj razini vršimo inspekciju u svakom dijelu grada. “Samo juče su primljeni podaci 115 građana i 5 privrednih subjekata koji su identifikovani kao da su počinili kršenja zakona”, rekao je Tahiri.

Tahiri je rekao da se nakon primanja podataka osoba koje ne poštuju mjere slučajevi obrađuju u Sanitarnoj inspekciji Agencije za hranu i veterinarstvo, gdje se potom donosi rješenje koje ide na sud, gdje se donosi odluka o kazni.

“Svi se slučajevi dalje procesuiraju prema Zakonu o sprečavanju zaraznih bolesti”, rekla je Tahiri.

Naglasio je da je tokom utorka primijećena veća briga građana i poštivanje mjera u glavnom gradu.

“Danas se situacija na gradskim ulicama promijenila na bolje, gdje je primijećeno da se velika većina građana pridržava novih pravila”, kazao je Tahiri.

Ali, protiv izricanja novčanih kazni osobama koje ne poštuju mere Vlade, mnogi su poslanici Skupštine Kosova, koji traže usvajanje zakona protiv COVID-a.

Poslanik Demokratske stranke Kosova Memli Krasnići na današnjem zasjedanju Skupštine, rekao je da nema zakonskog osnova za kažnjavanje građana.

“Hitno nam je potrebno donošenje Zakona o borbi protiv koronevirusa. Takođe sam se dogovorio o upotrebi maski. Prošlo je više od mjesec dana od kada sam rekao da se maske trebaju nositi kada napustimo kuće. Ko napusti kuću, mora biti obavezan nositi maske i treba biti kažnjen za manje prekršaje koji ih ne nosi. Ali nemamo zakonsku osnovu, to je istina. Moj prijedlog je bio da se ova mjera posebno uključi u Zakon pritiv koronavirusa “, naveo je Krasnići.

Predsedavajući Skupštine Kosova Vjosa Osmani predložila je nacrt zakona o pandemiji. Prijedlog Osmani nije našao podršku Vlade.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.