SRB-BIH

Predsjednik Thaçi stigao u Hag

Predsjednik države Hashim Thaci već je stigao u Hag na poziv Specijalnog tužilaštva na saslušanje.


Najavu da će u ponedjeljak (13. jula 2020.) otputovati u Hag, Thaçi je objavio putem svog Facebook naloga. Dok Klan Kosova iz pouzdanih izvora saznaje da je tamo.

Danas (12. jula 2020.) održan je sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost pod predsjedavanjem premijera Avdullaha Hotija, na kojem se razgovaralo o mogućnosti proglašenja vanrednog stanja zbog širenja Covid-19 u zemlji, a na tom sastanku nije Prisustvovao je predsjednik Hašim Thaci.

Prema izvorima, Thaçi nije prisustvovao pomenutom sastanku jer je oko 15 sati napustio aerodrom Tirana da bi ga sutra trebao saslušati u Haagu, gdje će ga braniti britanski odvjetnik Geoffrey Nice.

Podsjetimo, 24. juna 2020. Ured specijaliziranog tužioca objavio je da su predsjednik Kosova Hašim Thaçi i predsjednik PDK-a Kadri Veselji prva dva optužena koja će se pojaviti na Specijalnom sudu u Haagu.

U optužnici se navodi da su Thaci, Veselji i ostali osumnjičeni krivično odgovorni za oko 100 ilegalnih ubistava. Zločini predstavljeni u nacrtu optužnice uključuju stotine identificiranih žrtava kosovskih Albanaca, Srba i Roma i političkih protivnika.

U decembru 2011., švicarski senator Dick Marty objavio je izvještaj Vijeću Evrope u kojem je navedeno nekoliko bivših čelnika Oslobodilačke vojske Kosova koji su uključeni u ratne zločine. Skupština Kosova usvojila je zakon o uspostavljanju Specijalnog suda u avgustu 2015. godine.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.