SRB-BIH

Thaci prije odlaska u Hag odao počast na grobu bivšeg predsjednika Rugove

Prije putovanja u Hag pozvan od strane Specijalnog tužilaštva na razgovor, predsjednik države Hašim Thaci odao je počast na grobu bivšeg predsjednika Ibrahima Rugove.

Odatle je Thaçi rekao da danas više nego ikad trebamo naučiti mudrost predsjednika Rugove i poštovanje krvi koja je prolivena za Kosovo.

Rekao je da će uz poštovanje predsjednika Rugova i svih onih koji su dali svoje živote otići u Specijalizirane komore, za koje je naglasio da su ih stvorile kao stratešku odluku, povjerenje i poštovanje Sjedinjenih Država, NATO-a i EU agencija.

Šef države rekao je da će se otuda vratiti sa som čistoćom i za sve ostale drugove.

„Sada je naš zadatak da se suočimo sa naporima u borbi protiv Kosova i njegove državnosti. Čak i u ime otpora koji je oživio slobodno, nezavisno i demokratsko Kosovo da bi uvjerila Srbiju da prizna našu državu. Danas više nego ikad treba da naučimo mudrost predsednika Rugove i poštovanje prolivene krvi za Kosovo. Čast i zahvalnost uvijek prvom predsjedniku Kosova, kao i svima onima koji su svoj život dali u mirnom otporu na početku, a zatim u oružanom do kraja. Sa ovim poštovanjem i zahvalnošću otići ću Specijaliziranim komorama koje smo stvorili kao stratešku odluku kao povjerenju, poštovanju SAD-a, NATO-a i EU-a da se odnekud vratimo sa svom čistoćom i za sve ostale drugove u svijetu i moj život za slobodno i demokratsko Kosovo “, rekao je.

U blizini groba bivšeg predsjednika Rugove, Thaci je rekao da odaje počast čovjeku koji je dao snagu za porijeklo kosovske državne izgradnje. Rekao je da u historiju formiranja država u svijetu Kosovo ulazi u rijetke slučajeve da je put formiranja države krenuo idejom mirnog otpora i zatvoren u istikametu oružanog rata.

Rugovino strpljenje i jasnoća prema mirnom otporu, kao nemogućoj misiji u vremenu i kontekstu kada je poprimio oblik, Thaci je rekao da je do kraja pokazao ozbiljnost ovog čovjeka u pokušaju da udovolji domovini s potpuno originalnim pristupom.

Prema njegovim riječima, istina je da bi bez mirnog otpora, bez tog asfaltiranog puta koji je bio polazište njemu i njegovim drugovima, bilo teško nastaviti putem oružanog otpora.

“Svi mi koji smo se počeli suprotstavljati Beogradu početkom devedesetih ne bismo bili tako odlučni, tako hrabri i toliko sigurni na našem putu ka slobodi, kao da mi mirni otpor predsjednika Rugove nije prethodio. Mirni otpor najprije je uvjerio kosovske Albance da mogu razmišljati i praviti svoju državu iako im se činila da je okupacija vječna. Isti projekat uvjerio je i zapad da su Albanci preživjeli, a ne promatrači i da neće pristati na genocidnu okupaciju Beograda. Ovaj politički projekat je pokretanje oružanog otpora učinio opravdanijim i legitimnijim kao historijski potez. “Kombinacija mirnog otpora i oružanog rata bila je ključ slobode i neovisnosti Kosova”, rekao je.

Šef države rekao je da danas svi trebaju biti ponosni što je polazište formiranja države Kosovo, nadahnuće oslobodilačkog pokreta na Kosovu od mirnog do oružanog otpora, počelo od potrebe za slobodom, mirom za sve njene građane.

„Poznavao sam predsednika Rugovu kao pratitelja slobode, mira i neovisnosti. Kao dve osobe različitih mišljenja, ali s jednim ciljem, slobodu i nezavisnost Kosova. Kako godine budu odmicale, težina raste, moje poštovanje prema našoj zajedničkoj istoriji slobode i izgradnje države. “Rat u ime mira i ljudskih prava promijenio je svjetski pogled na Kosovo i univerzalno potvrdio njegovo pravo na državu u kojoj će Albanci vladati zajedno s manjinama, a ne vladati njima nijedna manjina”, rekao je.

Predsjednik Thaçi otputovaće sutra u Hag na razgovor sa Specijalnim tužilaštvom. Podsjećamo, 24. juna Specijalno tužilaštvo objavilo je nacrt optužnice protiv predsjednika Kosova, Hašima Thaçija i predsjednika PDK-a Kadri Veselija.

Nderime për Presidentin Rugova

Nderim e mirënjohje gjithmonë Presidentit të parë të Kosovës, si dhe gjithë atyre që i dhanë jetë rezistencës paqësore në fillim dhe asaj të armatosur deri në fund. Në historinë e formimit të shteteve në botë, Kosova hyn në rastet e rralla që rrugën e formësimit të shtetit e nisi nga ideja e rezistencës paqësore dhe e mbylli në istikamet e luftës së armatosur. HTH

Posted by Hashim Thaçi on Sunday, July 12, 2020

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.