SRB-BIH-HR

203 nova slučaja koronavirusa na Kosovu – oporavljen 71 pacijent

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova (NIJZK) objavio je da su u zemlji potvrđena 203 nova slučaja koronavirusa.

Broj osoba zaraženih koronavirusom porastao je na 4715.

Laboratorija za molekularnu mikrobiologiju NIJZK-a danas je testirao 419 uzoraka, od kojih je 203 bilo pozitivno.

„Pozitivni slučajevi su iz:

Priština 75 slučajeva,
Gjilan 28 slučajeva,
Uroševac 21 slučaj,
Fushë Kosovë 11 slučajeva,
Lipljan 11 slučajeva,
Podujeva 8 slučajeva,
Viti 6 slučajeva,
Mitrovica 6 slučajeva,
Drenas 5 predmeta,
Kamenica 4 slučaja,
Mališeva 4 slučaja,
Vučitrn 4 slučaja,
Skenderaj 4 slučaja,
Đakova 3 slučaja,
Štimlje 3 slučaja,
Peć 3 slučaja,
Obilić 2 slučaja,
Orahovac 2 slučaja
i po 1 slučaj: u Dečanima, Prizrenu i Štrpcima. “, izjavio je NIJZK.

Institut je objavio da je 71 osoba zaražena koronavirusom izliječena.

Potpuna obavijest o NIJZK-u:

71 izlečeno i 203 slučaja sa COVID-19!

Danas, 11. jula 2020., u Laboratoriju za molekularnu mikrobiologiju NIJZK-a RT-PCR metodom, testirano je 419 uzoraka uzetih iz HUCSK-a i praćenje poljskih kontakata iz kojih su rezultirala 203 pozitivna slučaja.

Ukupan broj pozitivnih slučajeva je 4.715 slučajeva od 27.723 osobe za koje se sumnja da imaju virus SARS-CoV-2, sa ukupno 101 smrtnom smrću koji su imali i druge prateće bolesti.

Danas, 11. jula 2020., izliječen je 71 pacijent, dok je do sada ukupan broj izliječenih pacijenata bio 2.227 slučajeva, dok je broj aktivnih slučajeva 2.377.

Pozitivni slučajevi su iz: opštine Priština 75 slučajeva, opština Gjilan 28 slučajeva, opština Uroševac 21 slučaj, opština Fushë Kosovë 11 slučajeva, opština Lipjan 11 slučajeva, opština Podujeva 8 slučajeva, opština Viti 6 slučajeva, opština Mitrovica 6 slučajeva, opština Drenas 5 slučajeva , Općina Kamenica 4 slučaja, općina Mališeva 4 slučaja, komuna Vučitrn 4 slučaja, općina Skenderaj 4 slučaja, općina Đakova 3 slučaja, općina Štimlje 3 slučaja, pena općina 3 slučaja, općina Obiliq 2 slučaja, općina Rahovec 2 slučaja i 1 slučaj općine: Deçan, Prizren i Shtërpce.

Poštovani građani!

Virusa ima svuda! Molimo pridržavajte se preporuka! Virus ubija!

Sprovođenje preporuka Nacionalnog instituta i Ministarstva zdravlja trebalo bi da radi svaki građanin Republike Kosovo, kako bi se zaštitio sebe, rodbinu i druge.

NOŠENJE MASKE OBAVEZNO!

Apelujemo na građane, poduzeća, gastronomije, da strogo poštuju fizički razmak, upotrebu maski, dezinfekciju i ventilaciju prostora, sprječavajući eventualno širenje zaraze i izbjegavajući širenje u zatvorenim prostorima.

Krećemo prema novoj normalnosti. Ova nova normalnost predstavlja promjenu našeg ponašanja na bolje, održavanje higijene, držanje distance, masku, ne širenje kapljica kojima se svakodnevno smijemo iz usta, nekoga više i nekoga manje , koji ugrožavaju zdravlje drugih, ali prije svega zdravlje rođaka, porodice, djece, rođaka, zajednice, a potom i svih građana.

AUV sanitarni inspektorati i općinske inspekcije zajedno s općinskim službenicima moraju provesti Zakon o inspektoratu i Zakon o sprečavanju zaraznih bolesti na temelju Priručnika za suzbijanje COVID-19 i poduzeti mjere u slučaju neostvarivog provođenja preporuka. Nacionalnog instituta.

Svako kršenje pravila od strane nekoga smatrat će se rizikom za zdravlje i život drugih. Nitko nema pravo riskirati živote svoje rodbine, starijih osoba i osoba s hroničnim bolestima zbog nemara i neusvajanja preporuka.

Držite se fizičke udaljenosti i maski!
Pažljivo perite ruke nekoliko puta dnevno 20-30 sekundi!
Olakšavanje mjera je učinjeno kako bismo postali odgovorniji!

Molimo budite oprezni jer i dalje postoji opasnost od širenja na mjesta gdje je velika gužva!

RADIMO ZA VAS, POMOZITE NAS SA MALO DA VAM MI PONOGNEMO VIŠE!

Hvala na razumijevanju!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.