SRB-BIH

Kurti za Srebrenicu: Bosna se i dalje suočava s ljudima koji negiraju postojanje genocida koji je tamo počinjen.

Vođa pokreta Vetëvendosje (LV) Albin Kurti prisjetio se masakra u Srebrenici – prenosi Kosovo.info

Povodom 25. te godišnjice, Kurti se prisjetio “masakra koji je potresao svijet”, genocida koji se dogodio u Srebrenici.

Čitava objava:

Dokazi koje je iznio tužilac opisuju nezamislive prizore i zločine: hiljade muškaraca pogubljeno i pokopano u masovnim grobnicama, stotine muškaraca pokopanih živih, žene i muškarci osakaćeni i masakrirani, djeca ubijena pred majkama, djed koji je bio prisiljen jesti jetru svog nećaka. Ovo su zaista prizori iz pakla, napisani na najmračnijim stranicama ljudske povijesti.

Riječ je o Fouadu Riadu – sudiji u Haškom tribunalu povodom potvrđivanja optužnice protiv Mladića i Karadžića za Srebrenicu u novembru 1995. godine.

Danas se obilježava 25 godina od dana masakra koji je potresao svijet: srebreničkog genocida. Više od 8.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana ubijeno je 10. i 11. jula 1995., nakon što je vojska bosanskih Srba napala Srebrenicu.

Iako je pronađeno i identificirano više od 7.000 tijela mrtvih, do danas se više od 1.000 ljudi još uvijek vode kao nestali, a neidentificirani su.

Bosna se i dalje suočava sa ogromnim brojem neriješenih slučajeva ovog masakra. Suočava se s ljudima koji negiraju postojanje genocida koji je tamo počinjen.

Ali ono što se dogodilo u Srebrenici je genocid. Ne samo zato što ga je vidio cijeli svijet, već je i Međunarodni sud pravde (ICJ) to potvrdio.

Nažalost, Međunarodni sud pravde je kao genocid kvalificirao samo zločin koji se dogodio u Srebrenici, a ne zločine koji su se dogodili širom Bosne i Hercegovine (BiH), praktično smatrajući to „općinskim genocidom“. Pogubljeni u Srebrenici bili su iz cijele BiH jer je Srebrenica bila zaštićeno područje UN-a. Srbija nije postala odgovorna za počinjenje genocida, ali odgovorna za zaustavljanje genocida, kao da su tijela koja su izvršila genocid otišla u BiH iz drugih zemalja i Srbija ih nije zaustavila!

Iz Centra za humanitarno pravo koji je vodila Nataša Kandić znamo da se blizu 4.000 oficira jugoslovenske vojske iz Srbije borilo protiv Bošnjaka u BiH, a platio ih je Srbija. Takođe, svo oružje i uniforme otišli su u Srbiju. Od 25.000 ubijenih Srba u Bosni, ni petina nije bilo civila. Srbija je odgovorna jer je Dejtonski sporazum na kraju potpisao srbijanski predsjednik Milošević.

Dakle, za Srebrenicu i BiH još uvijek nema pravde i mira. Stoga ova okrutnost teško utječe na međunarodnu savjest čak četvrt vijeka kasnije.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.