SRB-BIH

“27.JUNA ĆU ZATRAŽITI DA SE PREŠEVSKA DOLINA PRIPOJI KOSOVU”

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da će na sastanku u Vašingtonu zatražiti da se Preševo, Medveđa i Bujanovac pripoje Kosovu. On je za KosovaPress potvrdio da će to pitanje biti deo razgovora u Vašingtonu 27. juna. 

Zbog toga je Tači izrazio skepticizam da se konačan dogovor može postići na sastanku 27. juna.

“Ne postoji sporazum između dve suverene zemlje bez demarkacije granice, bez postavljanja granične linije od strane stručnjaka dve zemalje. Ovo je metodologija koja se koristi u slučaju postizanja sporazuma o međusobnom priznavanju dveju zemalja. Oni koji drugačije misle ne znaju politiku, diplomatiju i druge sfere. Demarkacija će, naravno, biti urađena na trenutnim linijama, ali to se mora zaključiti. Ovo otvara razne teme i diskusije, ja nisam stručnjak u tom pogledu, ali ne može se zaključiti sukob između Kosova i Srbije bez definisanja granične linije, demarkacije. Naravno, bio sam, jesam i ostaću veliki pristalica da se Preševo, Medveđa i Bujanovac pridruže Kosovu. Znam da će biti vrlo teško, ali to me ne sprečava da ovo pitanje uvek postavim na sto. Niko nema monopol u vezi s tim pitanjem i to nije nečije vlasništvo, nije ni moje, to je pitanje principa i u Vašingtonu će biti stabilnih principijelnih razgovora”, rekao je Tači.

Što se tiče ideje američkog predstavnika za dijalog Ričarda Grenela o „mini šenženu“ Tači kaže da postoje različite ideje za ekonomski razvoj, ali ono što je sigurno jeste da neće biti “mini- šengena” kojem se i sam protivio.

Prema njegovim rečima, fokus bi trebalo da bude na uzajamnom priznavanju i članstvu Kosova u UN.

“Mi ćemo se suočiti kao jednake strane sa našim državnim zastavama, oni će imati male, minimalne mogućnosti da postignu dogovor. Ali uradićemo najbolji posao. Neće biti mini-šengena. Sada postoje različite ideje, postoje različite ocene različitih evropskih i američkih stručnjaka i diplomata. Ali zaista, samo oni koji će biti za pregovaračkim stolom suočiće se sa realnošću”, rekao je on.

Tači je za KosovaPress takođe komentarisao posetu premijera Avdulaha Hotija Briselu.

On kaže da uprkos poseti neće moći da prommeni agendu Vašingtona, dodajući da će u trećoj nedelji jula dijalog biti nastavljen na samitu u Parizu.

“Mislim da će ovi sastanci biti korisni za zemlju i premijer će se upoznati sa novim vlastima u Briselu. Svaka poseta bilo kog institucionalnog ili stranačkog lidera bilo gde u Briselu ili Vašjngtonu dobrodošla je za našu zemlju. Ni pod kojim okolnostima nema faktora koji bi mogli promeniti agendu Vašingtona, jer je ambasador Grenel izneo jasan fokus, a strane su se već složile da će se cela stvar dogoditi u Vašingtonu, s mogućnošću nastavka na Samitu u Parizu”, istako je Tači.

Tači je naglasio da Ustav Kosova jasno definiše hijerarhiju i institucionalne odgovornosti ko će biti zadužen za dijalog sa Srbijom.

“Kosovo će predstavljati predsednik i premijer, a institucionalne odgovornosti su više nego jasne”, rekao je on.

U subotu, 27. juna, kosovska delegacija koju čine predsednik Hašim Tači i premijer Avdulah Hoti sastaće se po prvi put u Vašingtonu sa srpskom stranom.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.