SRB-BIH

258 zaraženih koronavirusom u područjima sa srpskom većinom na Kosovu

Od početka pandemije, 258 osoba sa novim koronavirusom, koji izaziva bolest COVID-19, registrovano je u područjima sa srpskom većinom na Kosovu.

Od bolesti je umrlo deset osoba.

Samo u posljednja dva dana na 123 osobe testirano je i 96 njih pozitivno na koronavirus, prenosi Rel.

Podaci su dobijeni od Instituta za javno zdravstvo iz Sjeverne Mitrovice, koji deluje u okviru zdravstvenog sistema Srbije.

Samo u posljednje tri sedmice, ukupan broj zaraženih dostigao je 139.

Od ovog broja, 122 su iz sjevernih opština Kosova: Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, dok je 17 iz ostalih oblasti u kojima žive Srbi na Kosovu.

Prije ovog perioda, na ovim lokalitetima 20 dana zaredom nije zabilježen nijedan slučaj koronavirusa, odnosno od 29. maja do 18. juna.

Od 12. marta testirana su 2.252 ljudi, prema podacima.

U četiri opštine na sjeveru ukupan je broj zaraženih 237, dok u ostalim oblastima u kojima žive Srbi 21.

Službeni izvještaji Nacionalnog instituta za javno zdravstvo Kosova (NIJZK) na Kosovu ne uključuju svakodnevno podatke iz urbanih područja sa srpskom većinom, iako je kosovsko Ministarstvo zdravlja za Radio Slobodna Evropa reklo da prihvata izvještaje iz opština sa većinskom srpskom većinom. .

Na primjer, 8. jula na Kosovu su registrovana 214 nova slučaja koronavirusa od ukupno 413 testiranih. Izvještaj nije objavio podatke iz naselja sa većinskom srpskom većinom.

U tim je okruženjima posljednjih dana prijavljeno 96 novih slučajeva.

Aleksandar Antonijević, epidemiolog Instituta za javno zdravlje u Sjevernoj Mitrovici, rekao je za Radio Slobodna Evropa da su podaci o pacijentima u srpskim oblastima uvršteni u bazu podataka na nivou Srbije.

Prema izvještaju NIJZK-a objavljenom u srijedu, ukupan broj ljudi zaraženih koronavirusom na Kosovu dostigao je 4.100. Od toga, 86 je preminulo od COVID-19, a 2,063 oporavio se.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.