SRB-BIH-HR

Opština Severna Mitrovica i MALS renoviraju i restauriraju Žarkovićevu kuću

Kosovsko ministarstvo administracije lokalne samouprave (MALS) izdvojilo je 66.000 evra za restauraciju i renoviranje Žarkovićeve kuće u Kosovskoj Mitrovici. Ovo je najstarija građevina u severnom delu grada, a njen graditelj i izvorni vlasnik bio je najveći zadužbinar grada na Ibru posle Velikog rata.

Nakon sedam meseci od kako je KoSSev pisao o Lazaru Žarkoviću, Soluncu, humanisti, čoveku koji je svojim neimarstvom i humanizmom zadužio mnoge generacije ovog grada i njegovoj kući koju već decenijama nagriza zub vremena, opština Severna Mitrovica i kosovsko Ministartsvo za administraciju lokalne samouprave (MALS) angažovali su se kako bi ova građevina bila sačuvana.

Na predlog Opštine Severna Mitrovica, MALS  je odobrio 66.000 evra za renoviranje i restauraciju Žarkovićeve kuće, potvrdila je za KoSSev odlazeća ministarka Adriana Hodžić.

„Što se tiče radova, u grubim crtama, investicija pokriva renoviranje krova, sređivanje i restauraciju fasade, renoviranje spoljne stolarije tamo gde je neophodna, zato što su stanari koji tamo žive već delimično renovirali jedan deo stolarije i uređenja prilaza zgradi“, objasnila je šta podrazumevaju radovi na restauraciji.

U obrazloženju predloga Opštine Severna Mitrovica, Hodžić navodi da je kao jedan od razloga navedena “činjenica da je ovo najstarija zgrada u opštini Severna Mitrovica koja ne bi trebalo da menja svoj stari izgled i da se zbog toga ne radi novi dizajn stare fasade, već restauracija kakva je nekad bila“.

Radovi su pri kraju, a 24. decembra kad je rok za završetak radova, moći ćemo da vidimo Žakovićevu kuću u novom ruhu. Sada se može videti nova fasada, kao i to da su ulazna vrata i neki od prozora na zgradi zamenjeni aluminijumskom PVC stolarijom.

Kuća Lazara Žarkovića
Foto: KoSSev
Gaj
FOTO: KoSSev
Foto: KoSSev
kurvin gaj
FOTO: KoSSev

Ko je bio Lazar Žarković?

Nažalost, Lazaru Žarkoviću, jednom od naših najznamenitijih sugrađana, Hercegovcu koji je Mitrovici doneo obećanu zemlju, grad koji mu mnogo šta duguje, nije se do sada naročito odužio, a mnogi Mitrovčani, naročito mlađe generacije, nikada nisu čuli za njega.

Iako je iz rodne Hercegovine na samom početku 20. veka otišao u Ameriku u potrazi za boljim životom, po izbijanju Velikog rata vratio se u domovinu. Kao dobrovoljac sa srpskom vojskom prošao je vrleti Albanije i doživeo strahote tog povlačenja.

Odluku da jednog dana upravo Mitrovica bude njegov dom, doneo je kada se zajedno sa još sedam hiljada ranjenika lečio u vojnim bolnicima na brdu Bair u južnom delu grada, što je nekoliko godina kasnije i učinio.

Zajedno sa bratom, vratio se iz Amerike i upravo u ovom gradu sagradio električnu centralu koja je snabdevala grad i okolinu električnom strujom i omogućavala rad novim industrijskim i privrednim pogonima, četvorospratni automatski električni mlin velikog kapaciteta, crepociglanu koja je ubrzala izgradnju mnogih stambenih i državnih objekata, hotel „Jadran“ – reprezentativni ugostiteljsko – hotelski objekat, stambena naselja u Zvečanu i Starom Trgu…

Što su više oplođivali kapital, to su braća Žarković i izdvajali za pomoć onima kojima je bila potrebna. To su, u prvom redu bile škole, humanitarna društva, kulturne i prosvetne zajednice.

Pored svega čime je zadužio ovaj grad, Lazar Žarković je bio prvi koji je Mitrovici doneo bioskop. Skoro vek kasnije, u Mitrovici bioskopa nema./Kossev.info

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.