Kuriozitet

Historia e krijimit të planeteve, diamantet e gjetura në meteor shpjegojnë diçka

Diamantet e rralla të gjetura brenda një meteori që u rrëzua në Tokës janë mbetjet e një planeti të humbur të krijuar 4.5 miliardë vite më parë kur sistemi diellor u formua.

Meteori u rrëzua në Tokë një dekadë më parë. Sipas zbulimeve të reja planetui i humbur është krijuar disa milionë

Meteori Almahata Sitta, që përmban diamante mikroskopike, vjen nga një planet misterioz që rrethoi diellin 4.5 miliardë vjet më parë.

Trupi qiellor, i cili ishte pak më i madh se Mërkuri, u shkatërrua nga një përplasje kozmike.

Përveç dijeve jashtëzakonisht të vlefshme, diamantet e rralla u japin shkencëtarëve një dritare të re mbi formimin e planetëve.

Dhjetra prej këtyre botëve, të cilat në përgjithësi ishin mes madhësisë së Hënës dhe Marsit, u përplasën me njëri-tjetrin për të formuar planetet shkëmbore që shohim sot.

Sitta Almahita është emëruar sipas vendndodhjes në Sudan, hapësirë mbi të cilën shpërtheu në vitin 2008.