SRB-BIH

12. jula nastvak dijaloga Hotija i Vučića uz posredovanje EU…

Dijalog između Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, nastavit će se 12. jula.

Glasnogovornik Evropske unije Peter Stano potvrdio je u ponedjeljak da će se kosovski premijer Avdulah Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastati u novoj rundi razgovora.

U međuvremenu, novinska agencija AFP javlja da će francuski predsednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel održati samit u petak (10. jula) s predstavnicima Kosova i Srbije.

Samit koji će se održati putem video veze ima za cilj da smanji tenzije između Kosova i Srbije, saopšteno je iz kabineta predsjednika Macrona.

Još je nejasno ko će predstavljati Kosovo na samitu, premijer Avdulah Hoti ili predsjednik Hašim Thaci.

Održavanje ovog pariškog samita i dijalog u Briselu dolazi nakon odlaganja sastanka Kosova i Srbije u Beloj kući 27. juna.

Sastanak je odgođen nakon 24. juna, kada je Ured specijalnog tužioca saopštio da je uputio Specijalizovanim komorama Kosova, sa sedištem u Hagu, optužnicu sa deset tačaka na razmatranje, u kojoj je Thaçi, predsednik Demokratske Stranke Kosova, Kadri Veseli i ostali terete se za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Dijalog, posredovan od strane Evropske unije, počeo je 2011. Taj proces je obustavljen krajem 2018. godine, zbog poreza koji su kosovske vlasti uvele na srpsku robu. Ova mera kasnije je zamenjena uzajamnošću.

Ali kosovska vlada je u junu odlučila ukinuti mere uzajamnosti kako bi pružila šansu za nastavak dijaloga.

Bijela kuća je 4. oktobra 2019. godine imenovala Ričarda Grenela za svog posebnog predstavnika u procesu dijaloga između Kosova i Srbije.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.